Existuje nižší charakteristika jističe, než B?

(1/6) > >>

M_V:
U elektromeru mam jistic 3x25A.
Je to ten stary cerny, odpovidajici dnesni charakteristic e B.
Za nim mam jistic 1x16A B pro zasuvkovy okruh.

Celkem casto potrebuji vyzkouset starsi pocitac/monitor/ ...
Obcas se stane, ze je vadny zdroj a vyhodi mi jistic.
Zkousel jsem za 16A B jistic dat jeste 6A B jistic. Kdyz je smula, vypadne i 16A B. Parkrat se mi stalo, ze spadly vsechny 3: 6A B, 16A B i u elektromeru 3x25A.

Proto bych mel rad jednu zasuvku s nejakym jisticem "mensim nez B". Aby s co nejvetsi pravdepodobnos ti vypadnul jenom on a nevzal s sebou dalsi B jistice.

Nasel jsem, ze by mely existovat jistice charakteristik y A. At googlim sebe vic, nedokazuje je najit.

Muzete mi prosim doporucit, co pouzit? Podle pripadnych rad si samozrejme vse necham zapojit od elektrikare (ale nerad bych od nej zase slysel, ze vymyslim blbosti, ktere nikdo jiny nechce).

Zdeněk Friedrich:
Charakteristik a Z viz. úryvek z článku v odborném časopise.

Václav Třetí:
Já pro zkoušení při opravách používám silnou žárovku nebo topné tělísko zařazené do serie se zkoušeným přístrojem. K topnému tělísku je vhodné paralelně připojit ještě žárovku menšího příkonu, která slouží jeko rychlá kontrola, zda je zařízení ve zkratu. Tak se žádné zkraty nekonají, což je nejlepší.

Adam Pulec:
Možná by vybavení jističe 16 A mohlo zabránit přidání jističe 6 A, ale s nižším maximálním zkratovým proudem. Pokud má jistič 16 A maximální zkratový proud 10 kA, použijte jistič s maximálním zkratovým proudem 6 kA (nebo pokud se vyrábějí, tak i s nižším).

Jak psal uživatel pan Friedrich (netroufám si napsat kolega, neboť daný uživatel je na rozdíl ode mne odborníkem v oblasti elektro),  existují i jističe s charakteristik ou Z, které mají zkratovou spoušť nastavenou na 2-3 násobek jmenovitého proudu, zatímco jističe charakteristik y B na 3-5 násobek (zkratová spoušť jističe B 16 tedy vybaví při 48-80 A). Více o nich diskuze http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,32610.0.html/view

Každopádně není ideální zkoušet relativně pochybný spotřebič tím, že ho natvrdo připojíte a čekáte, jestli vyhodí jistič. Vhodné je použít činný odpor, jak psal uživatel Václav výše. Dlouhodobé podpětí by však spotřebiči nemuselo svědčit, proto bych tento způsob použil pouze pro vyzkoušení, zda nedojte ke zkratu či k rychlému vybavení spouště přetížení.

Také mne napadá použít trafo s poměrem 1:1, které budete jistit jističem s nízkým jmenovitým proudem na primáru i sekundáru. Samozřejmě použijte takové, které mít dostatečný výkon, aby případný zkrat vůbec vybavil jistič na sekundáru (jistič B smí nevypnout do 5 násobku jmenovitého proudu). Na druhou stranu při použití jističe s příliš nízkým proudem může dojít k vybavení zkratové spouště při zapnutí i funkčního spotřebiče, přeci jen ve zdroji počítače je trafo. Nutno dodat, že řešení s trafem 1:1 je relativně nákladná varianta a také že časté zkraty trafo nepotěší.

Oliver Mička:
Ja ked idem testovat "niečo" u čoho si nie som istý či je to OK používam do série halogenové žiarovky cez 4 pol prepínač 0/ 100W /500W /2000W. (vsetko R7s) cez 10A/C istic  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana