Existuje nižší charakteristika jističe, než B?

<< < (4/6) > >>

J Lhava:
Citace: Jan Hlavatý.  21.08.2016, 19:38

Charakteristik a Z vypíná při 3násobku In +/- 20%
Pravda, vycházel jsem z toho, co uvádí v katalogu Schneider.
Možná je ale charakteristik a Z definovaná jinak, nevím, nepátral jsem ...

ACEOF ACES:
Citace: ACEOF ACES  21.08.2016, 12:50

I kdyby byla impedance smyčky v zásuvce např. 1,8 ohmů, tak může při zkratu téct proud 230V/1,8ohmů=128A, který je schopný vybavit jak jistič B6A, tak jistič B16A i jistič (128A/5=26A) B25A, potom záleží jak je který jistič zrovna rychlý.

Citace: ACEOF ACES  21.08.2016, 20:31

Možná by impedance jističe 2A mohla dostatečně snížit zkratový proud, aby nedocházelo k vybavování předřazeného jističe B25A, ale jisté to není.

Snad D2A, ale jisté to není.

Milan Hudec:
Citace: Jan Hlavatý.  21.08.2016, 20:52

Pravda, vycházel jsem z toho, co uvádí v katalogu Schneider.
Možná je ale charakteristik a Z definovaná jinak, nevím, nepátral jsem ...

Ne ne, buďto musíte spekulovat s mechanickou rychlostí jističe s čímž souvisí  jeho zkratová oddolnost nebo musíte zvýšit impedanci vedení, zatím se pohybujete v oblasti loterie tj. pod grafickým znázorněním charakteristik .

Tomáš Žabka:
Selektivita se u domácích rozvodů prakticky nedá docílit. Při měření standardně měřím hodnoty od cca 800A do 1500A v bytovém (domovním) rozvaděči. Takže pokud na ten kabel na kterým máte pověšený testovaný spotřebič nebude taková impedance, aby na konci byl zkrat 80-100A tak při zkratu poletí vždy vše (pokud jde o přetížení, tak to je něco jiného). Malé jističe mají hodně podobnou mechaniku a při zkratu se začnou překlápět všechny současně.

Ještě mě napadlo, že pro testování by jste mohl použít oddělovací trafo cca 800-1000VA, to by limitovalo energii a tím pádem by nad ním (v rozvodu, strana primáru) nedocházelo ke zkratům, ale spíš k přetížení. Na sekundární stranu by jste si pověsil jištění podle potřeby, ale na spouštění oddělovacího trafa by bylo nutné dvoustupňové spínání (1. magnetizace, 2. natvrdo)

Maroš Klein:
Citace: M_V  21.08.2016, 02:44

Celkem casto potrebuji vyzkouset starsi pocitac/monitor/ ... [/b]
Obcas se stane, ze je vadny zdroj a vyhodi mi jistic.
Zkousel jsem za 16A B jistic dat jeste 6A B jistic. Kdyz je smula, vypadne i 16A B. Parkrat se mi stalo, ze spadly vsechny 3: 6A B, 16A B i u elektromeru 3x25A.

V prvom rade nepokladám za šťastné riešenie upraviť pevný rozvod na vedomé využívanie skratovým prúdom. Aj napriek tomu, že tie skraty nemusia byť vždy so zanedbateľnou impedanciou a súvisia s neznámym stavom skúšaného spotrebiča. Navyše nikto netuší parametre vašej siete ani stav rozvodov, takže pre vedomé opakované skratov v pevnom rozvode je každá rada riziková. Aj keď v prípojkovej skrini ste ešte asi nebol. :)
Ale ak už chcete za každú cenu experimentovať bez predchádzajúce j revízie spotrebiča, tak sa aspoň snažte vybaviť skratový prúd ešte pre samotnou zásuvkou.
Napríklad ďalším prenosným skúšobným rozvádzačom do zásuvky. Okrem už spomenutých riešení ho ešte môžete skúsiť osadiť podľa reálneho In skúšaného spotrebiča aj jedným - viac motorovými spúšťačmi, napr. 1A v sérii doplnené poistkou Gg 2A, to by možno mohlo na rozbeh, prípadne vybavenie pred zásuvkou stačiť.
Takto by ste v kombinácii s 10m predlžovákom 3x1,5 ku spotrebiču mohol od miesta skratu po zásuvku dostať aj cca 4-5 ohm impedancie navyše.
Tak či tak sa s tým bude treba pohrať na hrane vrátane inštalácie kvalitných prvkov v pevnom rozvode.
A nezabudnite aspoň na vyhlásenie o zhode, skúšku rozvádzača a častejšiu revíziu ťažko skúšanej inštalácie kvôli rýchlejším zmenám v parametroch siete. :)
A ani na to, že neplánujete štandardné využitie inštalácie. ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana