Je šňůra k 3f míchačce se zásuvkou 32A a vidlicí do sítě 16A v pořádku?

(1/4) > >>

Vítězslav Harnoš:
Koupil jsem starší míchačku a potřeboval jsem prodlužovací kabel. Na přívodu míchačky je 32A. Tedy jsem vyrobil prodlužovací šňůru s koncovkami na 32A. Jaké bylo mé překvapení, když na druhé straně šňůry byla vidlice do sítě na 16A. Někdo tedy zřejmě potřeboval redukci z 32A na 16A. Což je dle mého názoru špatně, tedy jsem i tu vyměnil za 32A. Udělal jsem dobře?

Patrik Dedík:
Je to spatne z 32 na 16 nemoze byt redukcia. Vsetko aj tak zavisi aky mate istic na tuto miesacku. Ak tam neni viac ako 32 A tak si myslim ze to tak moze byt, ale musi byt na tuto predlzovacku aj dimenozvane vedenie. Ja by som dal CGSG 5x6.

Jan Franěk:
Nemusí to být tak úplně špatně. Normy s tímto i počítají. Jen se tomu neříká prodlužovák, ale adaptér a samozřejmě je potřeba dodržet určité předpisy a pravidla.
Osobně bych volil variantu prodlužovák, tedy obě dvě koncovky (vidlice i zásuvka) určená na stejný proud a se stejným počtem pólů. Pak bych volil profesionální adaptér (redukci),  třeba od  SEZu. V katalogu jich mají na výběr celou řadu.

Jinak průřez prodlužováku je potřeba volit dle možné zátěže, délky a samozřejmě s ohledem na dotčené předpisy. Tedy je potřeba vybrat i vhodný materiál prodlužováku. Jinak řečeno, není kabel, jako kabel.  ;)
Osobně preferuji gumu a kabely TITANEX. S těmi mám dlouhodobě vemi dobrou zkušenost  (jednicka)

Jiří_Hrubý:
Nechci se přít, ale SEZ má redukce jen směrem nahoru, či s redukcí 5 na 4. Redukce z 32A na 16A dělá třeba AS Schwabe.
Další věc je, že někde se používají 32A zásuvky kvůli vyšší odolnosti mechanické, ač jsou stejně jištěny třeba 16A.
Citace: Patrik Dedík  09.07.2016, 12:02

Ja by som dal CGSG 5x6.

No, já bych napřed zvážil délku, zda má míchačka potřebuje N, jaké má jištění motoru  a pak se rozhodl. Nakonec by stačilo třeba vyměnit přívodku na míchačce za 16A a vyrobit kabel 16A. Tazatel dále nerozvádí.
To, že má na obou koncích kabelu stejné hodnoty je samozřejmě správně, pokud mu tedy vychází průřez kabelu a ten, kdo měnil, neměnil zásuvku.
Já se v těch šňůrách (mistr za to fackoval, s tím že šňury jsou na prádlo) nějak ztrácím.
Tazatel vyrobil prodlužovák s koncovkami 32A a na druhé straně byla vidlice 16A. To nechápu :-\

Jan Bocek:
Citace: Jiří_Hrubý  09.07.2016, 13:28

Tazatel vyrobil prodlužovák s koncovkami 32A a na druhé straně byla vidlice 16A. To nechápu :-\

Nejsi sám....a navíc jsem viděl hodně špatně zapojených zástrček ( přehozené fáze s ochranným vodičem)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana