Co získáme fází vlevo?
Václav Sládek:
To už páni teoretici opravdu nemáte nic důležitějšího na práci ? >:( >:(
Velmi pěkný je příspěvek pana Sedlmajera ! Zvláště v části 2. ;D ;D
Já osobně plně souhlasím s panem Schwarzem,také jsem viděl nefunkční plynový kotel zapojený v klasické rozdvojce zasunuté v zásuvce s ochranným kolíkem a po přepojení na fázi vlevo byl kotel opět funkční.Takže pokud sem budou dovozci dovážet taváto zařízení a my budeme používat zásuvky s ochranným kolíkem jsem jednoznačně pro fázi VLEVO !
Pavel Mužík_:
To Beláň a ostatní:
Mám rád ve věcech jasno, a tak jsem se kdysi sháněl po tom, proč bylo tak dlouho v předpisech, že fáze je vlevo a odkud se ten požadavek vzal.
A jako nejpravděpodob nější vysvětlení jsem našel toto:
v době, kdy se dělala normalizace elektroinstala cí to s barvami vodičů nebylo zdaleka tak hezké, jako dnes (i když, co si budeme povídat - teď máme zase šedivé vodiče...).
Takže rozlišit v rozvodu "nulák" od fáze nebylo tak úplně snadné. Proto se zavedlo pravidlo, že je fáze na levé dutince. Když se pak něco přidělávalo, předělávalo, tak každý věděl, který z vodičů je fázový i bez měření. Možná vás to neuspokojí, ale to bylo jediné, co se mi podařilo najít a co znělo věrohodně.
Mimochodem, víte, že se úplně zapomělo, kdo vymyslel soustavu TN-C (tedy geniální nápad sloučit pracovní a ochranný vodič)?
Na druhou stranu jsem se setkal s názorem, že i dnes má smysl mít zaručeno, že je fáze vlevo, ale ne z důvodů bezpečnostních, ale protože u některých elektronických zařízení lze snížit brum, pokud je fáze na jedné straně, oproti tomu, když je na druhé, nebo dokonce pokaždé (u různých spojených zařízení) jinak.
Jiří_Hrubý:
Zvyk je zvyk. Když si jdete umýt ruce, taky sahnete napravo, kde je modrá studená, protože když sahnete vlevo, tak to pálí... Teda pokud už s podobnym tématem neblbnou i vodácí ;). Fáze vlevo je myslim přinejmenším slušnost, už kvůli různým lidovým tvořivcům, co na základě toho patlaj svoje dílka. Od jedné děsivé příhody, kdy žďímačka připojená FLEXO šnůrou, třívodičovou, tloukla jen proto, že ňákej koumes zapojil jenom fázi a zelenej, ochranu vyřešil klemou a modrej použil jen jako bandáž aby mu kabel neklechtal v průchodce. No a fungovalo to dokud si tam nedal rozdvojku. Nedomejšlim coby kdyby. No a ta ždímačka málem zabíjela. Nebyl to hezkej zážitek.
Miroslav Minařík:
Tedy lze pravděpodobně odpovědět na diskuzní otázku, že kromě tradice nás k připojení fázového vodiče vlevo nic jiného nemotivuje.
Když jsme u toho zvyku ... když popisujete tu vodu ... stalo se mi, že u přátel jsem přišel do koupelny a odvědomě jsem otožil pákovou baterií stejně jako ve své koupelně. Opařil jsem se. Na mou otázku proč mají teplou obráceně, mi odpověděli, že si myslí, že to máme obráceně my.
Z uvedeného plyne, že je sice pěkné, že jsme zvyklí ... ale přece není možné se na to spoléhat. Pokud vyhlásíme, že fáze má být vlevo, pak možná hrozí, že o tom nikdo nebude pochybovat.
Jestli je něco zločin, pak jsou to nanulované prodlužováky. A protože netušíte v cizích prostředích, kde je co připojeno a jak, očekávejte fázi všude ...
Taková je realita ... (dabel)
Jiří_Hrubý:
To Minařík: Souhlasim, důvěřuj ale prověřuj. Jen ta fáze vlevo mi připadá tak nějak "řemeslničtější", ale spoléhat se na to nedá.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana