Co získáme fází vlevo?
informator:
Z dopisu:
Celý život jsem jako elektrikář zapojoval fázový vodič doleva. Dodnes když vidím fázi vpravi mi naskakuje husí kůže, když pomyslím, že se do takové zásuvky připojí nanulovaný amatérský prodlužovák.
Ale pokud nad tím přemýšlím, pak se skutečně význam fázového vodiče vlevo vytrácí. Jediné co tento princip ještě drží nad vodou je skutečnost, že vidlice nelze zapojit díky kolíku obráceně, jak je tomu u systému Schuko.
Domnívám se, že by mohlo být v současnosti elektrotechnik ům již lhostejné zapojení vlevo, vpravo ...
Proč neřešíte raději dostupnost norem. Ale to opravdu není již můj problém.
T.Bezděk 74 roků, 100% elektrikář na odpočinku!
Štefan Beláň:
Fáze vlevo byl ten největší nesmysl, na který jsme si zvykli a z kterého bylo nejvíce malérů. Nikdy jsem nepochopil důvod! Oba vodiče jsou pracovní! Zavádělo to pouze k provádění zakázaných dvouvodičových zapojení připojených zařízení!
Něco podobného je, že jsme si zvykli připojovat přívody na jističe shora! >:D
Nesmyslný zvyk = cesta k úrazu! (zliskat)
Závidím mladým nezdeformovaný m hlavám! :'(
Daniel Veceřa:
Pane Beláni, naprosto s Vámi souhlasím a tleskám vám za názor. Ovšem trochu se bojím, aby vás ostatní členové klubu neukřižovali, obzvláště někteří zde jsou na podobné názory velmi, velmi hákliví.
Jaroslav Hasala:
Umísťování fáze vlevo v zásuvkách 230V skutečně nemá žádný větší pratický význam. Je to pouze zavedený zvyk, který měl největší smysl v době dvouvodičového nulování.
U spotřebičů připojovaných ze zásuvek 230V bych vůbec nepoužíval výrazy "fáze a nulák" ale pouze a jen pracovní vodiče a ochranný vodič.
Petr Doležal:
Špatně, ale opravdu špatně položená falešná otázka. Já to otočím.
Co získáme fází vpravo ?
Je nám přece jasné, že když pomineme tradici, tak ani jedním zapojením nezískáme nic.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana