Co získáme fází vlevo?

<< < (3/6) > >>

Jiří Schwarz:
Z hlediska funkce nebo bezpečnosti nezískám nic. Ale když otevřu zásuvku, kde mám fázi vpravo, podivně pokroucené vodiče, odizolované zbytečně dlouhé kusy vodičů a podobné "maličkosti",  které opravdu nemají vliv na funkci ani bezpečnost, získám jakousi nedůvěru v odbornost a serióznost montéra.
Nadávno jsem se setkal s plynovým kotlem, kde si majitel dal rozdvojku (tu, co na jedné straně otáčí L a N),  víceméně jen proto, aby přívodní šňůra "netrčela" do místnosti, ale šla rovnoběžně se zdí. Byly tam problémy s nějakým obvodem pro vyhodnocení "plamene". Při "fázi vlevo" to bylo v pořádku. Údajně to tak je udělané od výrobce, nevím přesně typ, ale mělo by to být dovážené z Itálie.
Takže se nabízí otázka jestli je správné, že výrobce počítá s jistým zapojením přívodní zásuvky, když toto zapojení je sice "obvyklé" ale není "povinné".
Jestli se pan Jakubecký ve zdraví dožil 74 let, asi byl dobrý elektrikář, tak ať mu to ještě dlouho vydrží...

Jaroslav Jonáš:
Zapojování fázového vodiče v zásuvkách na levou stranu je nejenom zásada desítky let vžitá, ale má oporu v normách, a to již zrušených, tak rovněž v normách stále platných. Jestliže rozpoznám, kterou ruku mám levou a kterou pravou, potom nevidím důvod platné zásady a pravidla dodržet. Neznám ustanovení v normách ČSN, podle kterého by se zapojovaly zásuvky v elektrických instalacích v ČR jinak. Zásuvky SCHUKO jsou v mnoha zemích normalizované. Mají jednu nevýhodu v tom, že nejsou polarïzované a proto určování konkrétní zdířky pro fázový vodič postrádá smysl. Zásuvky vzor "B" s ochranným kolíkem, podle pravidel osazované ochranným kolíkem nahoře, polarizované jsou, jednoznačně je odlišená levá zdířka od pravé. Nemá smysl spekulovat o tom, že obrácené zapojení pracovních vodičů v zásuvce bezpečnost neohrožuje.

Jiří Sedlmajer:
To: Nesmyslný zvyk = cesta k úrazu!

1. Navrhuji vytvořit rubriku nesmrtelných hesel a citátů, něco,jako
    síň slávy  ;)

2. Jak říká kolega Karvánek: "Je vtom bordel"! A proto navrhuji změnu :
    ODSáci zapojují fázi VPRAVO
    Socani  zapojují fázi VLEVO
    a komouši na kolík !!

A hned budem vědět, kdo to zapojoval           ;D  ;D  ;Da
    Prosím návrh projednat na příští schůzce TNK !!

Martin Novák:
Citace: Jiří Sedlmajer  12.10.2006, 10:22

2. Jak říká kolega Karvánek: "Je vtom bordel"! A proto navrhuji změnu :
    ODSáci zapojují fázi VPRAVO
    Socani  zapojují fázi VLEVO
    a komouši na kolík !!

Priznejte se, pane Sedlmajer. Ze vy timto chcete prispet k znizeni poctu komunistu a volicu KSCM v Cesku ?   ;)   o:-)

Petr Doležal:
Nedá mi to:
Ale bacha na písničku: I kdybychom padli všici, vstanou noví bojovníci ........
 :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana