Má smysl zrušit anténní stožár, když má dům vložkovaný komín ?
Rudolf Náprstek:
Mám dům bez bleskosvodu. V domě je krbová vložka se stavebnicovým komínem (uvnitř nerez trubka). Metr od něj na střeše je stožár, cca. o půl metru vyšší než stříška komínu.
V podstatě jej nevyužívám, je na něm satelit, ale ten půjde pryč a anténu na internet bych mohl "schovat" pod štít střechy, aby "nevykukovala" nad střechou.
Řeším to, zda ta námaha se zrušením anténního stožáru bude mít nějaký efekt z pohledu pasivní ochrany před bleskem, tj. laicky řečeno, bude méně blesk přitahovat tím, že zmizí vysunutý špičatý bod, který by blesk více "lákal".
Už jsem to chtěl jít udělat, ale pak mi začal v hlavě vrtat ten komín, že i když zruším stožár, tak komín samozřejmě zrušit nemůžu a může být pro blesk stejně "atraktivní" jako ten stožár ?
Má to tedy vůbec smysl dělat a nebo si ničím nepomůžu, když na střeše stejně zůstane ten komín, který si myslím, že je dobře vodivý a z pohledu blesku uzemněný.
Vít Rotrekl:
Nechcete raději, když máte ty pochybnosti, sestrojit pořádnou ochranu objektu před bleskem a přepětím?
Vaše úvahy jsou v podstatě správné. Ať už anténa, která je uzemněná přes nějaké COAX vedení, tak komín, který asi není uzemněný pořádně, ale z pohledu blesku celkem dostatečně, jsou pro potenciální úder blesku lákadlem.
Jak z toho ven. Pravděpodobně nebudete mít "Analýzu rizika", takže tím bych začal. Z toho vyplyne jaké je riziko zásahu, případných škod.... No a z toho potom vyjde, jaká je třeba provést ochranná opatření -> Hromosvod, potenciálové vyrovnání.....
Jirka Š. Svejkovský:
Řešíte, jestli je lepší, aby na vás blesk vyskočil z televize nebo z krbu. Těžká volba. Bez dalších informací nelze určit míru rizika, tedy ani navrhnout řešení.
Citace: Rudolf Náprstek 08.06.2016, 10:49
Mám dům bez bleskosvodu.
Ať se rozhodnete jakkoliv, pořád budete mít dům bez bleskosvodu hromosvodu.
František Šohajda:
Citace
Má to tedy vůbec smysl dělat a nebo si ničím nepomůžu, když na střeše stejně zůstane ten komín, který si myslím, že je dobře vodivý a z pohledu blesku uzemněný.
Komín jako takový, bývá další jímač na domě....! (dance)
Jan Hájek:
To jak to na střeše vypadá, ovlivní místo zásahu bleskem v podstatě až v okamžiku, kdy je o zásahu domu v podstatě již rozhodnuto.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana