Kam zapojit ochranný vodič na N svorkovnici za proudovým chráničem?
ACEOF ACES:
Zdroj je v elektrárně, doma pro mě zdroj představuje elektroměrový nebo hlavní rozvaděč.
Ivan Tichý:
Citace: ACEOF ACES 08.07.2016, 14:05
Zdroj je v elektrárně, doma pro mě zdroj představuje elektroměrový nebo hlavní rozvaděč.
Řekl bych, že tady půjde o galvanické oddělení. Pro mě to je (spíše by teoreticky mohla být) trafostanice (resp. trafo v ní). Od ní jde samozřejmě TN-C. Bod rozdělení je u elektroměru. Kdyby šlo od trafa TN-S, to by byla jiná.
Ivan Tichý:
Citace: Ivan Polínek 08.07.2016, 13:43
Není to provokace, už jsem se s tím setkal při jedné rekonstrukci koupelny. Elektrikář při rekonstrukci zapojil v "dobré víře" všechny obvody jádra za proudový chránič včetně stávajících obvodů TN-C. A to je samozřejmě špatně a nebezpečné u spotřebičů třídy I. Protože spotřebiče za chráničem byly uloženy izolovaně nebo byly ve třídě II, nedocházelo k vypadávání chrániče.
A jak říká pan Tichý jedná se o ujasnění názvosloví, koukněte se všichni na ČSN 332000-1 bod 312.2.1
TN-S - rozděleno u zdroje
TN-C-S - rozděleno po cestě
TN-C - nerozděleno, společný ochranný a nulový vodič
Je pravda, že i o tomto se dá polemizovat. Pokud budu mít do rozvaděče přívod 5x (samostatně PE a N), budu soustavu napájenou z rozvaděče považovat za TN-S, neboť nemusím být schopen zjistit, kde v předešlých obvodech došlo k rozdělení a v dané soustavě v daném místě se neobjevuje vodič PEN.
Tady to nebylo v dobré víře, tady to někdo udělal, protože jinak to padalo. Diskuze měla být spíše teoretická a o tom, v jakých bodech je to proti normám. Zatím zaznělo spínání PE.
Fuk Tomáš:
Citace: Ivan Tichý 08.07.2016, 13:14
...Neobhajuji to, že by zařízení nemělo fungovat s chráničem. Samozřejmě mělo. A místo na sběrný dvůr půjde na další reklamaci, protože prodejde prodává šmejd...
Obávám se, že bez zdokumentované ho měření unikajícího proudu vás s tou reklamací poženou až k Neumětelům.
Zdenek Hejčl:
Podíval bych se věc poněkud jinak.
Mohl tam být kdysi napěťový chránič, odešel do elektronebe a někdo iniciativní dal proudový chránič, aniž by zjistil pravý stav věcí..........
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana