Kam zapojit ochranný vodič na N svorkovnici za proudovým chráničem?

(1/14) > >>

Chalupář :):
Nalezl jsem na chalupě zajímavé zapojení - elektroinstala ce je nová, celý dům je přes proudový chránič. Dva okruhy (čerpadlo, sporák) jsou zapojeny tak, že ochranný vodič je zapojen na svorkovnic N za proudovým chráničem. Důvod se zdá být jistý - pakliže se to zapojí na svorkovnici PE, pak proudový chránič vypadává (čerpadlo zřejmě po letech má svod vyšší, než 30mA, to samé staré plotýnky ve sporáku). Zapojení takto je samozřejmě funkční, mě se ale nezdá z hlediska bezpečnosti. Když je proudový chránič zapnutý, kovová konstrukce sporáku je uzemněna. Když vypne, pak není, plave. Na druhou strany všechny fáze jsou odpojené.

Otázka zní, zda to takto dle normy smí být no a samozřejmě, otázka také zní, jak to předělat, aby to bylo OK. Proudový chránič je současně v rozvaděči jako Hl.vyp, na další tam už není místo. Když bych to přepojil před chráničem, pak budu dva okruhy mimo. Otázka je, zda je nutná funkce hl.v. v rozvaděči v domě, když v rozvaděči před domem je jistič 3x32A, který by tuto funkci zastal.

Nejsem elektrikář, ale padesátku jsem měl, ještě na škole.

Lukáš Rotrekl:
Kolega Horský vám jistě dá k dobru "krásný" příběh, jak to funguje, když si někdo vadný spotřebič přepojí před chránič aby mu tento nevyhazoval.

A teď postupně:
1) Nezdá se mě to, pokud by to bylo jak píšete, pravděpodobně by minimálně v případě čerpadla vypínal chránič neustále
2) Zapojit ochranný vodič za spínací prvek je nejen proti normám, ale i zdravému rozumu.
3) Přijde vám normální opravit brzy na autě, které ztrácejí brzdovou kapalinu tím, že zvětšíte zásobu brzdové kapaliny - ono něco takového plánujete udělat tím přepojením před chránič
4) Jediné správné řešení je (nechat) opravit vadné spotřebiče nebo je nahradit novými

Zdenek Hejčl:
To: Chalupář :)

Dva okruhy (čerpadlo, sporák) jsou zapojeny tak, že ochranný vodič je zapojen na svorkovnic N za proudovým chráničem. Důvod se zdá být jistý - pakliže se to zapojí na svorkovnici PE, pak proudový chránič vypadává (čerpadlo zřejmě po letech má svod vyšší, než 30mA, to samé staré plotýnky ve sporáku).
Neboť je to zřejmě nataženo pouze kabelem 4x  a někdo toto zjevně nezvládl....
A to je velice špatně.  (zle)

Jiří Schwarz:
A teď si nejsem úplně jistý jestli si dobře rozumíte s tazatelem, a vůbec už nejsem přesvědčen o tom, že má tazatel jasno v tom, jaký je rozdíl mezi vodiči PE, PEN a N.
Protože pokud někdo žije v představě, že při vypnutém chrániči je odpojen vodič N a kovová konstrukce sporáku "plave na nedefinovateln ém potenciálu",  tak má buď zásadní nedostatky ve znalostech, nebo provozuje něco velmi nebezpečného!

Juraj Rojko:
Citace: Jiří Schwarz  16.05.2016, 15:27

...nebo provozuje něco velmi nebezpečného!

To podle popisu nepochybně provozuje. Pozitivní je, že znalosti má alespoň takové, že v tom tuší průšvih a řeší to.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana