Je u dvoutarifních sazeb požadován nutný odběr nt/vt?
total.laik:
Citace: Jiří Schwarz 23.04.2016, 21:58
Pokud odběratel zařízení, kvůli kterému má tarif schválen, nepoužívá, pak tarif nepotřebuje a měl by si domluvit jiný, který by reálně odpovídal jeho skutečným potřebám.
Ono je z jistého pohledu svinstvo, když má někdo tarif na "čisté" vytápění elektrickou energií, ale použije to několik dnů v roce, např. když není doma, a jinak zamořuje okolí kouřem z komína při pálení kdejakého odpadu a přitom má 20 hodin denně nt.
Děkuju za reakce, zvlášt ty k věci.
A k ostatnímu jen - ..reálná situace a důvody mohou být i jinde. Dům je zděděný, starý, já si ty přímotopy a jistič nevolil. Ale ani jedno neznamená. že by přímotopy nebyla nainstalovány, revize nebyla ok, jak mnozí z vás vzhledem k profesi předjímáte.
Většina domu se z více důvodů nevytápí, nebo příležitostně. .žádná slast a nepotřeba.
A k ekologii - pardon, ale nevěřím, že o tu kdy šlo. Kdyby ano, vypadala by podpora el. topení a ceny jinak (zvlášť když vidím ty rozpočty, ceny DPH, za nadhodnocenou distribuci vs. silová el. ). Ano, je nefair, že když někdo platí skoro 2x tolik za kWh, dal bych nt všem, ale to je nenažraností monopolu, politikou. Já si např. taky nezvolil dotovat el. z FVE, ale tak to bohužel je.
Jan Franěk:
Osobně mi nepřijde rozumné platit za „nízký tarif“, tedy VT a NT, pokud to nevyužívám. Nechá se spočítat že kolikrát je nepatrně ponížená NT oproti VT nevýhodná, díky pravidelné platbě za sazbu a jistič. Tedy myslet si že si pořídím „přímotopnou“ sazbu a budu platit míň v každém případě je přinejmenším úsměvné.
Doporučuji si najít svého elektrikáře, který vám může pomoci s výběrem vhodného tarifu, nebo rovnou navštívit kancelář vašeho distributora. Osobně mám docela dobrou zkušenost s ČEZem a i na některých místech PRE.
Citace: Fuk Tomáš 23.04.2016, 22:14
Bez ohledu na to, zda bude nová tarifní struktura odložena ad acta, nebo bude vytvořena další verze, z dlouhodobého hlediska je třeba počítat s tím, že na ovlivňování držitelů "dvoutarifů", aby i po přiznání sazby dodržovali účel a způsob odběru, nakonec jednou nějaký nástroj zaveden bude.
Také se tak domnívám.
Petr Longin:
Mám od počátku v novém bytě sazbu D45d - asi 5 let. Splňuji požadavky:
1.V odběrném místě musí být řádně instalovány pro vytápění objektu přímotopné elektrické spotřebiče.
2.Odběratel zajistí technické blokování topných elektrických spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.
3. Součtový inst. příkon přímotopných el. spotřebičů, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě, nebo musí odběratel prokázat, že výkon přímotopných el. spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.
Díval jsem se na kalkulátor http://www.novatarifnistruktura.cz/ a tam mi červeně svítí, "Nesplněn podíl odběru v NT" - podle posledního vyúčtování mám 0,89. Pro splnění této podmínky bych musel mít minimálně 091. To je nějaká nová podmínka? Ten podíl přeci nelze dopředu přesně určit, jen zpětně.
Vít Rotrekl:
Citace: Petr Longin 26.04.2016, 09:55
Díval jsem se na kalkulátor http://www.novatarifnistruktura.cz/ a tam mi červeně svítí, "Nesplněn podíl odběru v nt" - podle posledního vyúčtování mám 0,89. Pro splnění této podmínky bych musel mít minimálně 091. To je nějaká nová podmínka? Ten podíl přeci nelze dopředu přesně určit, jen zpětně.
Myslím, že by se dal i relativně přesně spočítat, ale bylo by to šílený... nicméně, pokud by tento poměr měl zůstat, tak bych asi řešil i to, že některé velké spotřebiče (myčka, pračka...) budu blokovat stejně jako ty přímotopy/kotel. Ale nevím jestli by to pomohlo...
Petr Longin:
Byt je pasivní. Tarif je hlavně kvůli ohřevu vody. Plyn není zaveden. Pokud bude mírná zima nebo když se při vaření zrovna trefím do VT, tak se může poměr NT/VT změnit o nějakou desetinu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana