Prosím, je toto zapojení v rozvaděči možné?

<< < (3/3)

Milan Karvánek:
Pak vám jistě do toho chrániče leze vodič PEN zel.žlutý a né N modrý - to je zásadní chyba. Tedy v tom obrázku.

Georgis Fasulis:
To Balej: jsem si myslel, že jste to jen špatně nakreslil (překlep),  ale zapojené že to máte dobře. V tom případě ještě opravte na svém obrázku barvu vstupujícího modrého vodiče na zelený až do bodu rozdělení N+ PE, abyste měl obrázek v duchu normy a bude to OK.
Jinak ale fyzikální zapojení je už v pořádku. Vím o co vám asi jde. Ten váš kolega zřejmě tvrdí, že pod 4-pólový chránič nemůžete zapojit 1-fázový obvod i 3-fázový obvod. Není to pravda, takto se chrániče úplně běžně zapojují, u profesionálníc h zásuvkových skříní vám to tak přijde přímo zapojené. K žádnému "rozhození" fází nedojde. Součet proudů v součtovém transformátoru bude nula i při nesymetrickém zatížení. Pokud proudový chránič bude vapadávat, pak bude chyba jinde. Porucha chráněného obvodu (spotřebiče) nebo vada chrániče.

Boris Balej:
To Fasulis:
Dík. Oprovdu jde jen o chyby v nákresu. vyráběl jsem jej narychlo, a tak se mi povedlo pár chybek, které nemají s fyzickým zapojením nic společného. Ještě jednou  (poklona)  za rozsouzení a můj klid.

Boris Balej:
takhle už je to snad správně nakreslené :-[

Milan Karvánek:
TO: Balej > ještě si opravte ten popisek N na PEN a bude to o.k. Doufám, že se s těmi dvěma elektrikáři u vás o tom hezky pobavíte.  >:D
No není ta Elektrika.cz super? stačí jedno odpoledne na netu a získáte zcela zdarma správné schéma zapojení proudového chrániče. Kdybyste o to samé požádal projektanta tak vás to vyjde dráž. A teď jako správně informovaný laik, se můžete i vytahovat na ty elektrikářský nemehla, který ani neznaj správnou funkci proudového chrániče!  8)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana