Mají být PE a N vodiče pro správnou funkci rozvaděče propojeny?
Jaroslav Hasala:
Opět se dostáváme k tématu radit - neradit. Toto už bylo rozebíráno v jiných diskuzích, je jasné, že v tomto nikdy nebudeme jednotní.
Rozhodně si netroufám odhadovat na dálku něcí odbornou způsobilost, i když v tomto případě je dotaz formulován dost nešťastně a není jasné, na co se autor vlastně ptá...
Znám spoustu elektrikářů, jejichž vyjadřovací schopnosti jsou dost slabé, zejména v písemném projevu. To ovšem nemusí nutně znamenat nízkou odbornou úroveň.
K tomu případu bych jště doplnil, že by jistě byl vhodnější pětižilový přívodní kabel, u nové instalace to pokládám za samozřemost, ale v situaci, kdy se např. mění stará zásuvková skříň za novou a přívodní kabel zůstává stávající, je možné to provést tak jak jsem popisoval, t.j. svorky N a PE v rozvaděči budou propojeny a bude na ně připojen zeleno/žlutý vodič z přívodního kabelu.
Místo rozdělení N a PE by mělo být přizemněno.
A to podstatné na závěr : před používáním rozvaděče by měla být provedena revize nově připojeného rozvaděče.
Jiří Fuksa:
To: Fasulis
Z čeho usuzujete, že přívod pro rozvaděč musí být 5ti žilový?
Průřez 16 mm2 vyhovuje i pro vodič PEN.
Vstupní síť není v dotazu zadaná.
Ivo Hrbek:
Taky mne dost rozžhaví slova,když se někdo zeptá "Zapojil jsem " a teď poraďte jestli to je správně? Má takový člověk vůbec zkoušky aspoň z "padesátky"?
Georgis Fasulis:
To Fuksa: "Jak on může vědět, že strana b půjde zrovna takhle, úhel gama přece není dán." ;D
A nyní vážně, samozřejmě, že to nevím, jen mě to napadlo z tazatelovy "indicie" že má v rozvaděči modrý a zelený vodič. Domníval jsem se, že jde o rozvaděč odkud napájí a napadlo mě jestli není tento rozvaděč už TN-S. Bohužel tazatel uvedl strašně málo indicií na to, abychom věděli "kdo je pachatelem". :)
Milan Dufek:
Takže: přívodní kabel od místa měření je jak už jsem psal 4x16.
Tuto dimenzi uvedl "váš kolega" již v projektové dokumentaci, takže dost dobře nechápu ten údiv a snahu o pětižilový.
Jinak, můj(podle vás), chaotický dotaz, pochopil správně p.Hasala.
Jde o situaci, kdy z pilíře je připojen stavební rozvaděč, kde je měření a pr.chránič. Z tohoto rozvaděče
pokračuje výše zmíněný kabel 4x16, a to do rozvaděče, který se pokouším připojit. Ten bude sloužit provizorně po dobu výstavby.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana