Mají být PE a N vodiče pro správnou funkci rozvaděče propojeny?

(1/4) > >>

Milan Dufek:
Zapojoval jsem přívodní CYKY 4x16 na zásuvkový rozvaděč.
V rozvaděči je zeleno/žlutý vodič a modrý vodič. Mají být tyto vodiče pro správnou funkci propojeny?
zeleno/žlutý z kabelu jsem napojil na modrý, který vede do pravé zdířky v zásuvce. Žlutozelený na "kolík",  ale nevím jestli je to třeba z hlediska ochrany správně, spotřebiče fungují

Jaroslav Hasala:
Z vašeho popisu není jasné jak jste to vlastně zapojil.
Pokud je přívod TN-C, tedy čtyřžilový, musí být svorky N a PE v rozvaděči propojeny a bude na ně připojen zeleno/žlutý vodič z přívodního kabelu.

Georgis Fasulis:
Já to pochopil tak, že tazatel připojil na stávající rozvaděč, který je zřejmě TN-S -podle popisu tazatele- přívodní kabel 4x16 pro zásuvkovou rozvodnici. Jestli je to tak jak píšu (rozvaděč TN-S),  musíte použít přívodní kabel 5 žilový to jest 5Cx16! Pokud jsou zásuvky pozužívány pro spotřebiče venku, musí být vybaveny proudovými chrániči. Třífázové zásuvky musí být 5-kolíkové!

Jaroslav Jonáš:
A je to opět tady. Odborníci svými radami vyškolují naprostého laika. Sami o onom zásuvkovém rozvaděči vědí jenom to, že se jedná o zásuvkový rozvaděč. Jako diskusi, i s laikem, to beru, netřeba se nad nikoho povyšovat. Ovšem tento laik není pouhý diskutující, když uvádí, že zapojoval kabel 4x16 na zásuvkový rozvaděč a teď neví, jestli je to třeba z hlediska ochrany správně, když spotřebiče fungují. Moc by mě zajímalo, jak určil, že vodič z kabelu je zeleno/žlutý a vodič zapojený na "kolík" je zase naopak žlutozelený. Chameleon by z toho měl hlavu pěkně zamotanou.
Podle mého názoru je tady rada jediná: Nic nezapínat a zavolat si zkušeného elektrikáře.

Milan Karvánek:
Pane Jonáši zlatá slova!  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana