Je možné sa vyhnúť núdzovému zdroju a pritom dodržať normu?
Otakar Dosbaba:
Tak teď to zase nechápu já. :) Pracovní vodiče jednoduše nemohou být v soustavě TN-S součástí oné smyčky, protože jsou vždy odděleny galvanicky síťovými transformátory vlastních přístrojů. Proto tam nehraje roli, z které fáze je který přístroj napájen. Pokud jde o to, jak to napájet jinak, než třífázově, tak to snad nemusím detailně rozepisovat. Řeší se to zkrátka metodou podružného (zvukového) rozvaděče s jednofázovým přívodem s předchozím jištěním 25-63A (dle rozsahu systému) a následným jištěním koncových okruhů 230V/16A, ale myslím že na toto jste se také neptal. :) Jinými slovy řečeno, lépe, než TN-S soustavou s přizeměním bodu přechodu TN-C-S, který bude co nejblíže HDS se to napájet nedá. V TV studiích a nebo i v divadlech, kde se to náhodou dělalo opravdu poctivě, se soustava zvukové a projekční techniky napájela 2D přívody, přičemž dost tlusté PE vodiče tvořili separátní síť, samostatně uzeměnou do jednoho bodu. V nahrávacích studiích se někde používá dokonce síť TT. Ale to tady rozhodně nebude třeba!
Juraj Mačejovský:
myslím že som sa zamotal do toho. Takže odznova , zvukári majú požiadavku na jednofázové napájanie 10 zásuviek, každa bude istená samostatne, celkový odoberaný výkon 8kW. Ja by som to rád riešil trojfázovým prívodom a na každú fázu napojil 3,3,4 zásuvky. A chcem mať istotu že ich, nebude "kopať". Okrem iného, keďže to bude vonku chcem použiť ako doplnkovú ochranu - prúdový chránič. Nebolo mi jasné prečo chcú mať napájanie z jednej fázi - to ste vysvetlili, že to je neopodstatnená obava ak sa to urobí správne a ja neviem ako to myslíte. Predsa ak ťahám prívod z HR /5žilový/ do rozvádzača RZvuk kde naištalujem 4-pólový chránič /typ G/ a za ním 3+3+4 ističov. Prívod je samozrejme istený v HR.
Čo sa tam dá urobiť zle ??
Otakar Dosbaba:
Pane Mačejovský, vy to samozřejmě navrhujete správně - to, jak jsem výše nadával na projektanty, co se montují do specializací, o kterých nemají šajn, bylo směrováno na toho, co nepovažoval za nutné ani to nouzové osvětlení. A jemu podobným, co takto nepřímo zkrouhnou finance na důstojné řešení. Samozřejmě, že samostatný přívod pro ozvučovací aparatury bude 5ti žilový a dále, jak popisujete. Tím ..."když se to navrhrne a zapojí správně" jsem měl na mysli signálové rozvody. Jen otázka: z vašeho posledního příspěvku vyplývá, že zde budou konány i jiné akce, než filmové projekce, je to tak? Pokud ano, jak řešíte napájení mobilních osvětlovacích aparatur hudebních těles? Jak pracovní osvětlení jeviště? (v noci se bude často balit). Zvukařům poskytnete jen větší počet zásuvek 230V a nikoliv 3x230/400V 5P 32 a 16A pro racky s koncovými zesilovači? ...atd. Jestli chcete, zašlete mi e-mailem vaši PD (používám SchémataCAD), takže buď v tomto formátu a nebo pravděpodobněj i v univerzálním *.dxf. Když už jsme to rozjeli, ať to zdárně dorazíme, třeba vám to ještě více zkomplikuji. :)
Juraj Mačejovský:
Budem rád, ale neviem zistiť váš e-mail. Môj e-mail je jumax@gates.sk ,pošlite mi info ďakujem
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana