O dobrých řidičích #13: Může kamion blokovat levý pruh?
Jiří Schwarz:
Nechci polemizovat o "existenci" zimních pneumatik.
Plně beru argument, že když kamion projede půl Evropy, kdyby kvůli části trasy měl "zimní obutí", tak ho na teplejší části trasy zničí. Plně beru i argument, že kamion nemá tak zatíženou poháněnou nápravu ve vztahu k váze toho, co za sebou táhne,...
Ale co nechápu je, že si za volant kamionu sedne "bláznivý egoista", který ví, že v kopci visí několik jeho kolegů a on to zkusí také, protože si myslí, že je nejlepší a ON to dokáže!
A odkud to ví? Někdo z CB, někdo z PMR, někdo z "pirátského provozu" přes nevyužitý vojenský satelit.
Citace: Václav Třetí 13.02.2016, 05:39
...
Co se týká ledu a sněhu na střechách vozidel, tam to vidím trochu jinak.
...
Podle mého názoru by se mělo toto řešit komplexně, MD by mělo zajistit alespoň na parkovištích pro kamiony u dálnic a u velkých pump nějakou možnost střechy nástaveb a plachty očistit.
Tak trochu jako u blbejch na dvorečku
Stačí otevřít "starou" normu pro parkovací a odstavné plochy. Podle té nesměly kamiony, nákladní automobily, autobusy a speciální technika parkovat "kdekoliv", ale pouze na určených a upravených plochách. Tam by šla udělat nějaká rampa na očištění horní plochy vozidla nebo návěsu.
V novém vydání normy to už "je jinak"... Takže nečekám, že by MD bylo pro nějaký pořádek v této oblasti, spíše novým zákonem přiznává jistý alibismus... Ať padne vina na "někoho", my jsme pro to něco udělali, aby vina nebyla na nás.
Vratislav Fugl1:
Citace: Lukáš Rotrekl 13.02.2016, 09:23
Existují, nechci přepisovat článek, tak odkaz zde:
http://www.rozhlas.cz/hradec/zpravy/_zprava/zimni-pneumatiky-jsou-povinne-i-pro-kamiony-prepravci-na-nich-ale-casto-setri--1175707
OK, měl jsem mezeru ve vědomostech, rád jsem se přiučil, (poklona) .
Martin Hroudný:
Špatně položená otázka. Mělo by tam být slovo "smí".
Slovo "může" vyjadřuje mohoucnost z pohledu fyzikálního.
Slovo "smí" pak mohoucnost z pohledu legislativního .
Otázky typu "mohu připojit kuchyň na 3x1,5mm2?" jsou tedy naprosto zmatečné, protože odpověď zní ANO. Otázkou pak spíše je, zda to bude fungovat tak, aby to splnilo svůj účel.
Takže zpátky k otázce "Může kamion blokovat levý pruh?".
Odpověď zní ANO, protože kamionům v tom fyzicky nic nebrání a nezabrání (žádná svodidla, zábrany).
Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Schwarz 13.02.2016, 09:52
Plně beru argument, že když kamion projede půl Evropy, kdyby kvůli části trasy měl "zimní obutí", tak ho na teplejší části trasy zničí.
Já ten argument neberu. Poctivě jsem se snažil své staré zimní gumy (na hranici 4 mm vzorku) zlikvidovat tím, že jsem je nechal na autě přes léto, ale nepodařilo se mi to. A že tu byla vedra parádní.
Pavel Horský:
Citace: Fuk Tomáš 13.02.2016, 12:43
Já ten argument neberu. Poctivě jsem se snažil své staré zimní gumy (na hranici 4 mm vzorku) zlikvidovat tím, že jsem je nechal na autě přes léto, ale nepodařilo se mi to. A že tu byla vedra parádní.
A Ty jezdíš kamiónem?
Tam jde naprosto o jiné jízdní vlastnosti.
Stačí se podívat co dělají pneumatiky při pouhém mírném odbočení na křižovatce.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana