O dobrých řidičích #13: Může kamion blokovat levý pruh?

(1/4) > >>

Tým Elektrika:
    Blokování levého jízdního pruhu na dálnici je přestupkem. Podle zákona musí kamion pruh uvolnit rychleji jedoucím vozidlům a nesmí je omezovat v jízdě. Pokud je více jízdních pruhů mimo obec, tak je auto povinné jet v pravém jízdním pruhu a levý slouží pro předjíždění. Když se kamion rozhodne předjíždět, často to znamená buď překročení rychlosti nebo nedodržení vyhlášky.
    Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

Jiří Schwarz:
Může. Nebo tady někdo tvrdí, že nemůže?
Tak mi ukažte kolik řidičů kamionů už bylo potrestáno za to, že na dálnici najedou do levého pruhu, ale v tom se změní profil terénu a on jede vedle kolegy 2km, 5km i 10 km, jeden větší egoista než druhý, a za sebou kolona "naštvaných závodníků".

Také se můžeme ptát, jestli může kamion vyrazit na zasněženou silnici na "letním obutí". Může. Nesouhlasíte?
Tak by mě zajímalo která hlídka dopravní policie dokázala zdokumentovat a navrhnout trest řidiči, který věděl jak vypadá cesta, ale risknul to a v kopci zablokoval dopravu.

Nebo se můžeme ptát jestli řidič kamionu muže vyrazit na silnici když má plnou plachtu ledu a sněhu. Může. Myslíte si že ne?
A až jste viděli, že by se někdo alespoň snažil sníh a led odstranit? A už jste viděli hlídku dopravní policie, kterou by to zajímalo a která kamion s tak "nebezpečným nezajištěným nákladem" odstavila dokud nebude závada odstraněna?

Ono je to těžké, jedu si po D5, kolem 140 na tachometru, cca 130 km/h ukazuje navigace, předjíždím kolonu kamionů, zezadu se přiřítí nějaký divoch, bliká dálkovýma, když v tom se nějaký slovák rozhodne, že kolegu v kamionu předjede... To jsou bezva okamžiky, ubrat, abych netrefil kamion, který mi tam najel, ale nepřehánět to s brzděním, aby mě netrefil ten divoch za mnou.  (zle)

(omlouvám se slušným slovenským řidičům, ale na D5 mám velké "štěstí" na bezohledné kamioňáky z SK, na druhém místě PL)

Václav Třetí:
Řidiči tahačů z PL jsou kapitola sama o sobě. Mám s nimi mnoho nedobrých zkušeností ze silnice č. 16 od Mladé Boleslavi na Jičín a dále. 90 km/h v obcích, mimo obec 110 až 120 km/h, protijedoucí až na krajnici, protože oni jedou po dělící čáře nebo i mírně za ní.

Co se týká ledu a sněhu na střechách vozidel, tam to vidím trochu jinak. Osobní vůz nebo menší dodávku lze očistit ze země nebo z bedýnky či židle. To není příliš nebezpečné, ovšem velká dodávka a zejména pak nákladní auta jsou již tak vysoká (s plachtou nebo skříňovou nástavbou),  že je bez žebříku či štaflí neočistíte. Doma nebo ve firmě to lze nějak zajistit, ovšem na cestách je to neřešitelné. Stačí pokud s velkým autem jedete za prací, kam vezete materiál, pak půl dne pracujete a mezitím vám na vozidlo nasněží a co s tím? Ještě hůře je na tom řidič v mezinárodní dopravě, ten musí udělat přestávku ať chce nebo nechce, mnohdy i několik km od cíle, pokud se někde zdržel a přes 9 hod. povinnou spací přestávku mu vůz může důkladně zapadnout.

Ministerstvo dopravy vymyslelo zákon, který je jistě užitečný, ovšem připadá mi, že si ho tak trochu objednalo lobby pojišťoven, aby nemuseli hradit takto vzniklé škody (doposud škody brány jako vyšší moc či přírodni pohroma) a hlavně je zde problém, že ono čistění je práce ve výškách na které se zase vztahují předpisy o bezpečnosti práce. Jako obvykle vše skončí na řidiči. Má na výběr - neočistí vůz a dostane pokutu, případně bude ještě viníkem nějakého zranění a nebo se bude snažit očistit a přitom může zranit sebe a jeho úraz bude brán jako porušení pravidel bezpečnosti práce.

Podle mého názoru by se mělo toto řešit komplexně, MD by mělo zajistit alespoň na parkovištích pro kamiony u dálnic a u velkých pump nějakou možnost střechy nástaveb a plachty očistit. 

Tak trochu jako u blbejch na dvorečku

Vratislav Fugl1:
Ony existují "zimní pneumatiky" na kamiony? To mi asi něco fakt uteklo. Ale možná už ano...

Lukáš Rotrekl:
Existují, nechci přepisovat článek, tak odkaz zde:
 http://www.rozhlas.cz/hradec/zpravy/_zprava/zimni-pneumatiky-jsou-povinne-i-pro-kamiony-prepravci-na-nich-ale-casto-setri--1175707

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana