O dobrých řidičích #13: Může kamion blokovat levý pruh?

<< < (3/4) > >>

Lukáš Rotrekl:
Tady se taky přikláním k tomu, že na kamoin pokud jezdí osa sever jih jsou zimní gumy blbost. Tuším, že není nutno mít zimní umy, že stačí mít řetězy a v případě potřeby je nasadit. Nebo se pletu?

Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš  13.02.2016, 12:43

Já ten argument neberu. Poctivě jsem se snažil své staré zimní gumy (na hranici 4 mm vzorku) zlikvidovat tím, že jsem je nechal na autě přes léto, ale nepodařilo se mi to. A že tu byla vedra parádní.

Mám tutéž zkušenost. Na druhém autě mám zimáky už třetí rok a stále nic.

Doplnění: Pokud vím, tak náklaďáky u nás používaly gumy M+S, což je pokud mě paměť neklame zjednodušeně jen hrubší vzorek ale směs stejná, klasickou zimní gumu na náklaďák jsem u nás v prodeji neviděl.

Fuk Tomáš:
Citace: Pavel Horský  13.02.2016, 13:32

A Ty jezdíš kamiónem?
Tam jde naprosto o jiné jízdní vlastnosti.
Stačí se podívat co dělají pneumatiky při pouhém mírném odbočení na křižovatce.

Nejezdím kamionem. Ale jestliže pneumatikáři uvádějí, že při extrémně vysokých teplotách (třicítky) se zimní gumy ojíždějí asi o 20% rychleji, tak mi vychází, že při takové trase jih-sever (Sicílie-Norsko) v období, kdy dole je +20 (Catania právě teď) a nahoře -6 (Trondheim právě teď),  tak na trase 3800 km se zimní gumy ojedou, jako by ujely 4000 km. To je fakt argument...

Lukáš Rotrekl:
Citace: Jan Alin  13.02.2016, 13:57

Mám tutéž zkušenost. Na druhém autě mám zimáky už třetí rok a stále nic.

To bych taky uvítal :) ,  já kupuju průměrně jednu sadu za rok... vždy vydrží tak dvě sezóny... A zimní v létě nedojíždím... Těch pár korun co bych ušetřil se skoro vrátí na spotřebě. Zimní vybírám podle gripu bez ohledu na spotřebu, u letních přihlížím i k té spotřebě...
Takže rozdíl u spotřeby - letní zimní je tak 0,5l/100km, to je dneska cca 0,13kč/km, pokud by vydržely řekněmě od 15000km více, takže náklad na ně by nebyl 0,20kč/km (vydrží cca 50 000km, v pořizovací ceně cca 10 000),   takže na palivu mě budou stát 1950kč, a gumy mě pak vyjdou na  0,153kč/km, tedy budou mě stát na těch 65000km jednou 10 000 a jednou 13 000.
Komfort nesrovnatelný. .  
Pro rejpaly, samozřejmě to srovnání není úplně přesné srovnání, ale při přestavě, že těch 65000 km bude stát na naftě při dnešních cenách cca 120 000, si fakt klidně ty 2-3tkč, které budou reálný rozdíl zaplatím...

Citace: Fuk Tomáš  13.02.2016, 14:11

Nejezdím kamionem. Ale jestliže pneumatikáři uvádějí, že při extrémně vysokých teplotách (třicítky) se zimní gumy ojíždějí asi o 20% rychleji, tak mi vychází, že při takové trase jih-sever (Sicílie-Norsko) v období, kdy dole je +20 (Catania právě teď) a nahoře -6 (Trondheim právě teď),  tak na trase 3800 km se zimní gumy ojedou, jako by ujely 4000 km. To je fakt argument...

Myslím, že mnohem podstatnější argument je ta ovladatelnost a stabilita kamionu. Ale to posoudit neumím, nikdy jsem nejel s ničím nad půl tuny, maximálně s Mutlikárou s MP10, která se tomu blíží, a je fakt, že už ta na univerzálech létě docela plave... (Je to jediné "auto" které u nás ve firmě nestřídá zimní letní, protože u něj je nájezd blízko k 0).

Jan Alin:
Citace: Lukáš Rotrekl  13.02.2016, 14:24

To bych taky uvítal :) ,  já kupuju průměrně jednu sadu za rok... vždy vydrží tak dvě sezóny... A zimní v létě nedojíždím...

Já je tam loupnul, protože byly ze zrušeného auta a skoro nejeté, ale asi dva roky staré, bylo mě líto je vyhodit a ono to drží a na blátě víc zabírá. Na to, že jsem je tam dával na dojetí, tam jsou už dost dlouho, je ale fakt že s tím moc nenajedu, je to auto spíš tak na bordýlek.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana