Ochrání svodič přepětí třídy T1+T2 Eaton SPB-12/280 dům před bleskem?

<< < (2/6) > >>

Pavel Horský:
Mirku, sice moc nerozumím tvé otázce, bo nevím kam je mířená, ale pokud jde o tazatele, je dle technických vyjadřovacích schopností zcela jistě spotřebitel z laické veřejnosti.
Pokud se pletu a tazatel je z oboru, pak mi je záhadou kde se vzala jeho technická úroveň.

sellenen:
Pokud jde o mě, tak nejsem z oboru a co se týče svodičů, pak vůbec.
Zajímá mě jen, je-li tento svodič schopen ochránit elektroinstala ci v domě při úderu blesku do vedení.

Vít Rotrekl:
Jestli ochrání zařízení v domě, je těžko říci. Teoreticky ano, ale bude otázkou, jak daleko ten blesk udeří.

Jinak, měla by existovat "Analýza rizika",  která řekne jaká opatření se musí provést, aby se minimalizovali případné škody. Tedy jestli stačí Vnitřní LPS, nebo je potřeba i Vnější LPS. Chápu li to správně, tak vnější LPS (hromosvod) není. Takže osobně bych osadil něco co snese celý teoretický bleskový proud, což pro rodinné domky ve třídě LPL III/IV je 100kA. Vy máte svodič který svede 4x12,5kA -> 50kA, tedy dle mě málo.

Pokud máte přívod do domu v TN-S, tedy kabel 5x něco, tak je osazení svodiče 4p v pořádku. Pokud máte přívod do domu v TN-C, tedy kabel 4x něco, tak je osazení 4p svodiče zbytečné.

Osobně bych raději volil svodič, kde je jiskřiště a varistor. Za mě DEHNventil TNC/TNS. To je sázka na jistotu.

Milan Hudec:
Citace: Vít Rotrekl  29.01.2016, 08:06

svodič, kde je jiskřiště a varistor  DEHNventil TNC/TNS.

Jsi si jist?

Jan Alin:
Před přepětím do určité úrovně ochránit může, pokud je dobře instalován, pokud jste ho instaloval sám, bez potřebných znalostí, je velmi pravděpodobné, že nechrání skoro vůbec, natož před úderem blesku.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana