Ochrání svodič přepětí třídy T1+T2 Eaton SPB-12/280 dům před bleskem?

(1/6) > >>

sellenen:

Nainstaloval jsem tento svodič přepětí:

Eaton
třídy B+C: dva stupně v jednom modulu, impulzní proud 12,5 kA, výbojový proud 25 (50) kA
Kombinovaný varistorový svodič přepětí třídy T1+T2 (I+II, B+C),  SPB-12/280
EAN kód:    4015081548897

Svodič jsem nainstaloval za hlavní jistič (po kabelu asi 50m, veden zemí mezi Hl. jističem a svodičem).
Následně pak vedení jde přímo do domu, kde první spotřebič je cca 10m po kabelu za svodičem.
Svodič jsem uzemnil do zemnící tyče rozvodů domu 25mm2 drátem.

Zajímá mě, zda-li tento svodič přepětí ochrání spotřebiče a rozvody v domě, před úderem blesku do vedení před elektroměrem (nadzemní drátové vedení),  případně při jiném přepětí?

Jiří Schwarz:
Moje křišťálová koule tak daleko nevidí...

Je to v TN-C části, nebo už za bodem rozdělení?
Je to na 3f rozvodu? A konfiguraci máte 3+0 nebo 3+1 nebo 4+0 ?

Fotka by nebyla? Mám podezření, že buď jsem váš popis nepochopil, nebo to bude špatně.

-----------------
Když budu "radikální rejpal",  tak na váš dotaz napíšu jasné NE!
Svodič chrání rozvody a připojené zařízení před přepětím.

Ochranu domu před bleskem je třeba řešit pomocí hromosvodové soustavy

Pavel Horský:
Svodový proud 25kA? To je dost málo. Při větším bleskovém proudu vám svodič dokonale vyčistí rozvaděč a zapálí dům.
Chtělo by to fotku. Ono samotné osazení svodiče do rozvaděče hodně napoví. Spousta techniků ho totiž neumí správně osadit a připojit.

sellenen:
Citace: Jiří Schwarz  28.01.2016, 22:43

Je to v TN-C části, nebo už za bodem rozdělení?
Je to na 3f rozvodu? A konfiguraci máte 3+0 nebo 3+1 nebo 4+0 ?
Svodič chrání rozvody a připojené zařízení před přepětím.
Ochranu domu před bleskem je třeba řešit pomocí hromosvodové soustavy

Svodič je v TN-S části v rozvaděči, přes který je přiváděn proud do domu.

Je připojen (s trochou nadsázky by se dalo říci paralelně) na hlavním přívodním kabelu proudu do domu.

Zapojení je 3f+N do 4P modulu, svodič je pak všemi moduly uzemněn (spolu s PE) do zemnící tyče domu.

Nejde mi o to, když udeří do domu blesk, zajímá mě ochrana, když blesk udeří do vedení někde na ulici.

Miroslav Minařík:
Citace: Pavel Horský  29.01.2016, 06:27

Svodový proud 25kA? To je dost málo. Při větším bleskovém proudu vám svodič dokonale vyčistí rozvaděč a zapálí dům.
Chtělo by to fotku. Ono samotné osazení svodiče do rozvaděče hodně napoví. Spousta techniků ho totiž neumí správně osadit a připojit.

A v tomto případě jde o osobu znalou nebo o spotřebitele?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana