Mohu některé klasické žárovky v lustru vyměnit bez problémů za LED?

(1/3) > >>

Martin sediiik:

Mějme tři roky staré stropní svítidlo napojené na síť (230V) s osmi rameny, v každém originálně jedna malá halogenová žárovka (se závitem G9) 25W.
Do této doby přestaly tři svítit, byly tedy odebrány.
Mohu nyní tato tři prázdná místa osadit novými LED žárovkami, každou o příkonu 3-4 Watty? Mohu očekávat nějaké problémy, když svítidlo bude najednou napájet žárovky se dvěma růzými technologiemi?

Václav Třetí:
Žárovky, úsporky a světelné zdroje s LED které mají stejnou patici můžete libovolně kombinovat, elektricky by neměl být problém, odběr proudu se sníží. Otázkou je, jak to bude vypadat a jak budou viditelné rozdíly ve vyzařovaném spektru světla jednotlivých zdrojů. 

Já bych doporučil doplnit lustr stejnými žárovkami jako jsou původní a nebo naopak vyměnit za LED všechny.

Vít Rotrekl:
Myslím, že lze najít vhodnou alternativu za všechny zdroje, ať z hlediska "světelného výkonu",  tak z hlediska podání barev.
Jen u této patice si myslím, že bude problém sehnat něco co je přímo na 230V a bude mít stejnou barvu světla jako halogenka. A hlavně bude vypadat podobně.

František Šohajda:
Citace

Mohu nyní tato tři prázdná místa osadit novými LED žárovkami,

Můžete bez problémů (stejný záviz a napájení).....
Mám to doma také už delší dobu ke spokojennosti všech. :)

Pavel Rotrekl.:
Z hlediska elektrického napájení nebude problém. Nejsem odborník na tyto žárovky, ale mám jinou obavu. Pokud by měly být LED žárovky v těsné blízkosti klasických, mohl by nastat problém, že by LED žárovky byly ohřívány, nemohly by se dostatečně chladit a mohlo by to znamenat v krajním případě i jejich zničení. Ve vašem případě budou asi žárovky dále od sebe, takže tento problém asi nehrozí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana