Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?

<< < (4/5) > >>

Milan Hudec:
Citace: Vít Rotrekl  16.01.2016, 18:40

Aha sklokeramickou ... ve finále je to jedno.

To bych neřekl, indukce a sklokeramika mají jinou křivku odběru.

Michal Řepecký:
Ale nemeni to nic na tom, ze je potreba jisteni B16A/3f nebo B32A/1f
BTW: Nekde jsem videl ze se ke sporaku vedou tri faze jistene B16A/3f - z toho sporak vyuzil faze dve a trouba byla na fazi treti. Nikdy jsem to tak nezapojoval. Bylo to v navodu u sestavy trouba + indukcni deska jednoho vyrobce.
Navod vyrobce je vyse nez norma... Ale presto. Je mozne toto zapojeni?

Vít Rotrekl:
Citace: Michal Řepecký  18.01.2016, 22:05

Ale nemeni to nic na tom, ze je potreba jisteni B16A/3f nebo B32A/1f
BTW: Nekde jsem videl ze se ke sporaku vedou tri faze jistene B16A/3f - z toho sporak vyuzil faze dve a trouba byla na fazi treti. Nikdy jsem to tak nezapojoval. Bylo to v navodu u sestavy trouba + indukcni deska jednoho vyrobce.
Navod vyrobce je vyse nez norma... Ale presto. Je mozne toto zapojeni?

Tady se o tomhle debatilo:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,31815.0.html
a možná i ještě v nějakých vláknech

MartinNov:
 (poklona)
mám takové dilema. Chci rozumné rady.
 Prodejce mě utvrzoval,že indukční desku elektrolux lze jednoduše připojit na běžnou zásuvku 220-240V,která má výkon 7,4 kW. Nejsem odborník,ale věřil jsem a koupil.
 Ono to ve výsledku dle výrobce lze,ale nelze dosáhnout plného výkonu. Deska je na 2f. Tudíž ve svorkovnici se to jen spřáhne L1 a L2 ale nikdo už vám neřekne ani výrobce,že je potřeba mít 1f jištěnou jinak nebo průřez drátu musí být takový.
 Jelikož mám byt po rekonstrukci a původně jsme nepočítali s pořízením indukční desky neradi bychom ničili stěny dalšími kabely.
 V kuchyni mám samostatné okruhy pro myčku,sporák,varnou desku,ale vše 1f s jištěním 16A. Domovní jistič je 25A.
 Chci vědět,zda lze zapojit indukci na 2f ze dvou samostatných okruhů,ikdyž nejsou na společném jističi a posílil by se tak příkon a tím i výkon. Předpokládám,že ind.deska je na 2 a 2 plotny,spřažením ve svorkovnici na 1f zatížím 16A jistič,připojením ze dvou jističů by se to mělo rozdělit na 2 x 16A.Tedy jednu fázi ze zásuvky pro sporák a druhou ze zásuvky pro myčku.
 Nebo je to celé nesmysl.
Jsem elektrikář,ale neživí mě to a léta se tomu nevěnuji.
 Zapojit to nechám odborníka,ale zajímá mě možnost.
Jelikož to spěchá budu rád za rychlé odpovědi.
Moc děkuju.

Zdeněk Friedrich:
Z dotazu není zcela zřetelné, jestli máte odbočku od elektroměru do bytového rozvaděče jednofázovou nebo třífázovou. V případě jednofázové odbočky si ani při překopání rozvaděče a obětování jednoho okruhu  a výměnou dvou jednopólových jističů za dvoupólový, aby bylo možno okruh pro indukci napájet (a hlavně vypínat) z jednoho jistícího prvku moc nepomůžete, protože plného výkonu 7,4kW při jednofázovém jističi B25A před elektroměrem stejně nedosáhnete a jistič vám bude padat. 7400/230=cca 32A.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana