Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Tonda Vrtal:
V panelovém bytě mám pět 16A okruhů s PEN provedením a potřebuji zapojit 6,5 kW varnou desku a 2,5 kW troubu. Varná deska má L1, L2, N a PE výstup, trouba je na jednu fázi. Je nějak možné napojit varnou desku na fáze z různých bytových okruhů?
Propojil jsem všechny N a PE výstupy z obou spotřebičů a připojil je k PEN z jednoho bytového okruhu. L1, L2 varné desky a fázi trouby jsem potom připojil k fázím ze třech nezávislých okruhů. Po zapojení pojistek fungovala ale pouze trouba, která byla fází i PEN připojena ke stejnému okruhu, varná deska nefungovala (jedná se o moderní desku s dotykovou regulací http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10222821/). Jiné kombinace zapojení jsem radějio nezkoušel. Varná deska umožňuje jak zapojení do 3f, tak na 1f. Po připojení do jednoho okruhu bez problému funguje (avšak předpokládám, že jistič neutáhne plný výkon).
Jiří Novotný- Stryker:
Citace: Tonda Vrtal 12.01.2016, 14:05
V panelovém bytě mám pět 16A okruhů s PEN provedením a potřebuji zapojit 6,5 kW varnou desku a 2,5 kW troubu. Varná deska má L1, L2, N a PE výstup, trouba je na jednu fázi. Je nějak možné napojit varnou desku na fáze z různých bytových okruhů?
Propojil jsem všechny N a PE výstupy z obou spotřebičů a připojil je k PEN z jednoho bytového okruhu. L1, L2 varné desky a fázi trouby jsem potom připojil k fázím ze třech nezávislých okruhů. Po zapojení pojistek fungovala ale pouze trouba, která byla fází i PEN připojena ke stejnému okruhu, varná deska nefungovala (jedná se o moderní desku s dotykovou regulací http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10222821/). Jiné kombinace zapojení jsem radějio nezkoušel. Varná deska umožňuje jak zapojení do 3f, tak na 1f. Po připojení do jednoho okruhu bez problému funguje (avšak předpokládám, že jistič neutáhne plný výkon).
Když pominu to, že se velice těžkopádně technicky vyjadřujete a jde vidět, že jste elektrem nepolíben, tak vás vyzývám, zanechte svého jednání, pud sebezáchovy, váš, tak jak i té varné desky by měl převládnout nad Vašimi kutilskými choutkami.
Je to samozřejmě blbě, proč, tak nad tím nepřemýšlejte. Ke spotřebiči jak jednomu tak druhému natáhněte samostatné kabely, CYKY-J 5x2,5 (var. deska) a CYKY-J 3x2,5 (trouba), zbytek nechť připojí kvalifikovaný elektrikář.
Hodně zdaru při vaření a spousty hezkých chvil s rodinou :)
Patrik Mlynar:
Necudoval by som sa, keby to spotrebic mal uz za sebou ...
Celkovo nechapem, co pan riesi - nejaky uvodny pokus, ci to funguje ? Ono to znie skoro ako by tahal samostatnym vodicom z nejakej zasuvky L1 a dalsim z inej izby L2 ...
Je tam vobec trojfazove pripojenie ? Pri takej terminologii by som sa necudoval, keby videl 5 isticov po 16A (tal mam predsa minimalne 3 x 16 :-) )ale vsetky na jednej faze na hlavnym isticom 1 x 25A ...
Michal Řepecký:
Mozna jen podotknu, ze pokud vas hlavni jistic na chodbe v rozvadeci neni 3x16A nebo 3x20A pripadne 3x cokoliv vyzsiho, nemate doma trifazovy privod. Pak Vam jen zbyva zapojit desku na jednu Fazi na jistic 16 A a muzete pouzivat polovinu desky. Na plny vykon. Pak vypadne jistic.
Maximalne zbyva moznost nechat si do bytu privest trifazove napeti, ale bude to zatracene drahe pri instalaci a pak na fakture od dodavatele elektriny a jinak pro Vas uplne zbytecne.
Vít Rotrekl:
Citace: Michal Řepecký 12.01.2016, 21:12
..., ale bude to zatracene drahe pri instalaci a pak na fakture od dodavatele elektriny a jinak pro Vas uplne zbytecne.
Co je to zatracene drahe? To je nesmysl. Bud chci indukcni desku, tedy s tim souvisi nejake investice. Nebo je me jednona cem varim a netouzim po indukci.
Takze resitelne je vse, jen to stoji penize. Ale pod pojmem zatracene drahe si predstavuji neco uplne jineho.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana