Jakou zvolit velikost hlavního jističe dle níže uvedených spotřebičů?

<< < (16/19) > >>

Karl Centrino:
No, jestli bude obydlí časem pouze na "bývanie a oddych",  tak toho se dožít nechci. Já chci pracovat proto abych žil a nikoli žít abych mohl pracovat a někde oddychovat.

Krýdl Petr:
Už jsem hodně dlouho na tomto fóru nebyl, ale současná siuace mi nedá reagovat na NTS.
To, že chtějí "regulovat" odběr přes hlavní jistič v současné době ekonomických odborníků nějak chápu, i když je mi to hodně proti srsti, ale už jste si někdo zkusil do nové kalkulačky zaškrtnout políčko "výrobna".
V případě vlastníků malých FVE na střeše je úplně jedno jestli máte výkon 1 kW, nebo 10 kW, to co ušetříte na vlastní spotřebě doplatíte ve fixním poplatku.
Veškerá snaha o úsporu je vniveč, a o energetické kocepci si můžeme povídat pouze u piva.
A jen tak pro vyplnění času otázka pro diskuzi :
až bude nějaký seminář OEZ od Sichru, tak se budu pídit od programátorů po informaci jestli kromě elektrofyzikál ních vlastností budou schopni zakomponovat do výpočtového programu jako bonus finanční stránku hlavního jističe pro distributory. Mám ovšem obavu, že mohou ze svého programu vyškrtnout pojem selektivita, protože hl. jistič ve finanční podobě bude pouze finanční ukazatel a podružné jističe se rázem stanou pouze vypínači.

Martin Kurka:
Pan Hlavenka opět s několika čistými trefami do černého:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154627364688902&set=a.10150510138973902.466063.706338901&type=3

Jsem zvědav, jestli někdo z novinářů z TV a velkých deníků dokáže říci, že král je nahý.
Že řekne,  že argumentace o nadměrné velikosti jističů v domácnostech a tím nutnosti udržení vyššího rezervovaného přenosového výkonu v síti je lež jako věž, pohádka o tom jak z hodného království vypudili hodnou vílu soudobost aby zlí rádcové vybrali více daní.
Že argumentace, že  solární elektrárna na střeše rodinného domku vytvoří  elektrickou soběstačnost je blábol toho, kdo z této střechy spadnul na hlavu. (Protože je to ekvivalent domácnosti připojené na jeden jednofázový 13A jistič a s energií po nocích a k ránu vypínané. A že bez podpůrné elektrocentrál y si ani nevypere, a na myčku nádobí může zapomenout a pořád si musí hlídat, co pustit už a co ještě ne.)
Je to celé báchorka o tom jak jsme zvláštní, protože celý svět má náklady na distibuci ani ne 1/3 a my máme mít najednou 2/3 kvůli stavbě dvou transformátorů s řízenou impedancí?

Zamlčenou částí této pohádky je blížící se naprostá liberalizace trhu s energiemi a možnost si koupit a nechat poslat energii z Tondovy MVE stojící v sousedním okresu a možnost si postavit střešní fotovoltaiku bez posvěcení distributora.

Prostě podle mne změna tarifní soustavy nemá kromě snahy o získání více peněz racionální oporu a zdůvodnění, je více nespravedlivá pro distributora i spotřebitele než současná a jde  proti  energetickým úsporám, navíc rozváží energetický trh vůči ostatním energiím, škodí teda celé společnosti ve více kritériích.

Než dumat, jak upravovat jističe, mělo by se včas na tuto snahu reagovat a pro společnost škodlivé a nespravedlivé shodit ze stolu. Navenek se to jeví, že není odvaha omezit nemorální podporu OZE na spravedlivou a rozumnou míru, tu  odvahu má jenom Vitásková, když správně nevypsala podporu OZE podle legislativy EU, jí odvolaný zástupce odvahu neměl a proto asi Vitáskovou nahradí a nová soustava bude potichu schválena a ještě tišeji se pak zruší limit na příspěvky OZE od domácnosti.
Pak plynaři budou mít energii mnohem levnější, bude po ní velká poprávka pro kogenerace a zdraží se distribuce za plyn ve jménu budování nových sítí.
Nakonec to skončí zase v lepším případě na uhlí, v horším na Bursíkových briketách apod. a na smogu. Plnou parou pod plným čmoudem vzad.  

IM:
Citace: Jan Alin  28.01.2016, 20:20

Když kupuji rohlík...

Ona ta hodnota spotřeby je důležitá pro placení, ale nicneříkající pro dimenzování rozvodu.  :(

Jiří Buben:
Jediné co jsem v médiích zachytil o NTS je to, že má zohlednit velikost spotřeby k rezervovanému výkonu danému velikostí hl. jističe.
Veškerá tato tvrzení jsou však prapodivná, neboť celé je to dle mého chápání postavené právě na změně účtování poplatku na podporu OZE. Pokud si řádně prostuduje někdo onen vzoreček, který by měl platit, zhrozí se, stejně jako autor článku, který zde uvedl kolega Kurka.

Můj osobní příklad pro variantu, kdy padne pojistka uvedení v zákoně 165/2012Sb. :
dvojdomek s jedním odběrným místem sazba D25d, distributor ČEZ
- jistič 32A třífázový
- roční spotřeba vt: 5084 kWh
- roční spotřeba nt: 4996 kWh

Za uplynulý rok jsem za elektřinu platil zhruba 36 000 Kč. Pokud si spočítám platbu na podporu OZE dle onoho zvláštního vzorce, pak mi vyjde tato položka za elektřinu včetně DPH na 33 396,48 Kč. Téměř stoprocentní zdražení. V současné době platím na podporu OZE asi 5000 Kč.
Pokud by se ale mělo jednat o systém, kde by měly být znevýhodněni ti, kteří mají velký jistič před elektroměrem, ale odběrné místo využívají minimálně, pak mi ve výpočtu chybí zohlednění velikosti spotřebované energie.

Uvažuji-li správně, pak by měl ale vzorec pro výpočet podpory na OZE vypadat následovně:
Platba = (počet fází * hodnota jističe * 12 * cena)/(odebraná energie vt+nt v MWh)

Pak by v mém příkladě při stejném jističi byla platby na OZE 3313,14 Kč v případě stejného množství odebrané elektrické energie.
V případě rapidně nižšího množství odebrané elektrické energie, například 3500 kWh by byla platba 9541,85 Kč.

Pak bych i věřil, že to co mnozí v médiích prezentují bude pravda. Ale v současné době ani nerozumím tomu, proč se snaží něco měnit a kdo vymyslel takový výpočet, díky kterému by se skokově zvedla cena energie na pro mnoho lidí neúnosnou hladinu.
Jestliže se bude platba na podporu OZE počítat dle existujícího vzorce, bude jedno, zda spotřebuji hodně nebo málo energie a zda si snížím jistič o stupěn níž. Každopádně to bude znamenat navýšení ceny řádově o tisíce až desetitisíce.

Pokud jsou mé úvahy zcestné, prosím kolegy, kteří do toho vidí hlouběji o objasnění.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana