Jakou zvolit velikost hlavního jističe dle níže uvedených spotřebičů?

<< < (17/19) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Buben  30.01.2016, 16:50

Pokud jsou mé úvahy zcestné, prosím kolegy, kteří do toho vidí hlouběji o objasnění.

Ono je to trochu složitější.

Za prvé je v zákoně stanovena platba na podporu podporovaných zdrojů energie - vypočtená podle jištění před elektroměrem. Tady vycházejí ty astronomické sumy.
Zatím je ovšem v zákoně taky - zcela neorganicky - omezení téhle platby podle skutečné spotřeby. Nevíme ovšem dne ani hodiny, kdy páni pos.anci v nějaké novele zákona o špuntování minerálek tuto pojistku posunou či zruší. Dlouhodobý záměr je nabíledni.

A pak je tu NTS, který pro většinu běžných domácností bude znamenat změnu v úrovni jednotek procent, ale případy, kdy je velký rezervovaný příkon a malá spotřeba, nebo kdy nebude splněn podíl NT, budou tvrdě penalizovány.
Jako příklad uvedu elměr společné spotřeby v našem domě (SVJ).
Nyní - 3x 25 A, tarif C02, roční spotřeba 600 kWh. Dodavatel i distributor PRE. Roční platba po staru 6.153, po novu 10.185 tj. +66%.
Pokud přejdeme na 1x 25A, srazíme to na 5.866. A když bude pro nějaké práce potřeba třífáz, píchnou se u mne do garáže. Jak systémové, že.

Jaromír Jílek:
Zajímal by mne konkrétní způsob řešení připojení aku ohřívače teplé vody. Většina bojlerů je na jednu fázi, spotřeba kolem 2kW, což představuje zatížení téměř 10A. Přitom je většinou bojler v domácnosti jen jeden. Pokud má domácnost např. sporák, tak má přípojku 3x400V. A připojení bojleru podstatně ovlivní velikost hlavního jističe, který musí být o 10A větší, což představuje příkon 3 bojlerů. Abych se dostal níž, musel bych mít bojler 3fázový, takový se ale vyrábí jen pro velké objemy. Napadlo mne řešení tři fáze jednocestně usměrnit a použít k napájení bojleru téměř ss proud. Co na to ale termostat, dimenzovaný na střídavý proud. Asi by to chtělo další relé. Nebo snad existuje (nesetkal jsem se) nějaké řešení kombinací transformátorů resp. různých vinutí vhodně pospojovaných na 3f trafu? Výsledné snížení odběru takového ohřívače by pak představovalo o 6A méně, to už může být zajímavé pro snížení hodnoty hlavního jističe.

Fuk Tomáš:
Citace: Jaromír Jílek  30.01.2016, 20:21

...Napadlo mne řešení tři fáze jednocestně usměrnit a použít k napájení bojleru téměř ss proud...

Když Vašemu boileru nebude vadit 40% přetížení...

Jaromír Jílek:
Díky, to mne nenapadlo. Takže jen to trafo 3f na 1f. Snad se to vyplatí.
Viz https://otik.uk.zcu.cz/handle/11025/14244
Nebo jiné ohřívací těleso.

Zdenek Hejčl:
To Jaromír Jílek:
To by bylo téměř perpetum mobile.
Počítáte se ztátou v železe, vinutí, účinností trafa?  (plc)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana