Pro jaké jiné námitky kromě ceny se odmítá použití chytrých instalací?

<< < (18/28) > >>

Milan Hudec:
Citace: Zdenek Rajmont  11.01.2016, 19:32

Tak jinak:
Chápu  a souhlasím s  nasazením CML v případech, jako velké administrativn í budovy, hotely, budovy "zvláštního určení" (Mirkova Orlovna, invalidní obyvatel, ...).
Ale RD (2x koupelna, 1x kuchyň, 2x WC, 5x pokoj, chodba, komora) a průměrně inteligentní obyvatel...
Co tam proboha chcete "inteligentně instalovat" ?

Dovolím si ne zcela souhlasit, člověk si kupuje jednak nezbytnosti a jednak zbytnosti od kterých očekává šťastnější život, takže si dokáži představit jak ředitele chodícího rozsvítit o pár metrů dál, protože nemá v kanclu schodišťák, tak obyvatele malého bytečku se systémovkou.
Výsledkem jsou oba spokojeni stejně.
Ono výrobci těchto zařízení nějak nepochopili, že produkt tohoto typu není jen technika, ale především duševní cinkrlátko, mohli by si vzít příklad Kofoly.

Jaroslav Hasala:
Jen tak na okraj :
S tím, co se označuje jako chytrá nebo inteligentní elektroinstala ce, jsem se poprvé setkal někdy začátkem devadesátých let.

Ten, kdo nám to předváděl, nám prorocky tvrdil, že do deseti let se v podstatě ani nic jiného v bytových instalacích nebude dělat.

No, uplynul už více než dvojnásobek této doby, ale k nějakému masovému nárůstu nedošlo, nebo alespoň já jsem ho nepostřehnul.   

Mimochodem, že by došlo k nějakému převratnému vývoji v této oblasti, to snad ani ne, pořád je to v podstatě stejné, přibyla snad jen možnost ovládání pomocí "chytrých" telefonů, tabletů atd, změnil se desing ovládacích prvků, mají lepší grafické zobrazení, ale aktivní prvky (to co je v rozvaděči) jsou v podstatě stále stejné.

Šipeky Michal:
Zaujímavá diskusia. Zaujímalo by ma, či bol pôvodný dotaz pána Minaříka smerovaný na potenciálneho relizátora - teda odborníkov na tomto fóre alebo potenciálneho zákazníka/užívateľa? Toto mi príde ako kľúčové.

Osobne som v situácii, že ma táto téma zaujíma a možno o pár rokov budem mať reálnu možnosť zvážiť, či to budem chcieť. Ak sa bavíme o kategórii "bežný človek",  tak na zváženie sa to tlačí hlavne pri stavbe nízkoenergetic kých a hlavne časom aj pasívnych domov. Ako bežný človek zrejme ťažko postavím kancelársku budovu...  ;D ale zrejme viacero čitateľov tohoto fóra stavalo alebo bude stavať dom.

Ak by som písal subjektívne za seba, tak moje obavy by boli tieto:
- dostupnosť servisu po 10-15 rokoch.
Jednak servis ako taký, jednak dostupnosť náhradných dielov. Ak si spomeniem na byt ktorý som dokončil iba pred 8 rokmi, tak mi je smutno z toho, že väčšina remeselníkov ktorí tam robili je na dôchodku alebo robí niečo iné, prípadne mnoho km ďaleko. Opakovane sa mi stalo, že na drobné opravy som hľadal firmu/človeka ťažko, alebo som nenašiel. Prípadne prišiel, pozrel a už sa tomu nechcel venovať. Stálo ma to kopec času.

- obavy zo životnosti ako takej, prípadne budúceho updatu/upgradu.
Bežnú inštaláciu považujem viac menej za večnú a viac menej jednoducho opraviteľnú. Toto bude ale o inom.

- obavy z budúceho vývoja
Je to ťažko predvídateľné, ale čo ak sa ten môj systém ukáže ako nejaký nie celkom dobrý a prestane sa vyvíjať, alebo vývoj sa odkloní výrazne inam a môj systém zapadne prachom...

- veľké ťažkosti so získavaním aspoň orientačnej REÁLNEJ ceny

- všeobecný strach z neznámeho
Nepoznám osobne nikoho kto to má. Som taký, že dám viac na dojmy známeho... Čo ak sa to bude kaziť, čo ak to nebude dobre fungovať, čo ak sa zistí, že bol projekt zlý, čo ak sa zistí, že to zle nainštalovali. .. Ak tu dostanem odpoveď, že si mám nájsť dobrú firmu, tak neviem ktorá to je a neviem ako to mám zistiť. To isté aj architekt/projektant - neviem, nepoznám. Riešenie prúseru po inštalácii je tiež nereálne, lebo ťahanica o reklamáciu môže skončiť aj na súde a aj prípadná výhra súdu nič nerieši (firma môže prestať existovať, prípadne súd rozhodne o nejakom symbolickom odškodnení)

- chýba mi aj objektívne zhrnutie kladov a záporov

novy2:
Citace: Šipeky Michal  13.01.2016, 10:01

- chýba mi aj objektívne zhrnutie kladov a záporov

Nájdeme to všade na internete. Napríklad zadáme "internet veci zmeni nasu buducnost" a môžme sa dozvedieť:
https://www.mojandroid.sk/tema-nase-sukromie-internet-veci-sme-v-ohrozeni/

Miroslav Minařík:
Citace: Šipeky Michal  13.01.2016, 10:01

Zaujímavá diskusia. Zaujímalo by ma, či bol pôvodný dotaz pána Minaříka smerovaný na potenciálneho relizátora - teda odborníkov na tomto fóre alebo potenciálneho zákazníka/užívateľa? Toto mi príde ako kľúčové.

Toto téma je výhradně o záporech.
Je určeno především pro nás v redakci.
Už nyní máme připraveny otázky na výrobce a realizátory na konkrétní body.

Není tedy zde účelem obhajoba ale především časté postesky, které slyšíme jako argumenty proč systémovou instalaci ne. Kdo se bude chtít k jednotlivým bodům vyjádřit na kameru bude možná pro všechny velice zajímavým překvapením.

Za nápad oslovit výrobce může jeden veliký kritik systémových instalací.  (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana