Pro jaké jiné námitky kromě ceny se odmítá použití chytrých instalací?

<< < (23/28) > >>

Jan Hájek:
Ještě bych viděl jako handicap mít u většiny instalací pro dálkové ovládání veřejnou IP aderesu, což není pro domácnost zrovna praktické.

Jan Palička:
Citace: Zdenek Rajmont  14.01.2016, 23:40

Ne. Považují je za zbytečné.
Dosáhnu téhož stavu (světla, tepla ...) výrazně komplikovaněji .  A to jak technicky (realizací),  tak i způsobem ovládání.
Na žárovku mi stačí vypínač, v případě CML
Mobil->Appka->Wifi->Metalika->switch->PLC->kus drátu->relé->žárovka (popř. PLC->sběrnice->cosi inteligentního zakončené triakem ...)  (zle)
Je umění někoho technicky neznalého na toto přesvědčit.

Ano, CML instalovaný jen na rozsvícení žárovky na WC je jistě nesmysl. Na to nepřesvědčíte ani technicky neznalého, natož znalého (není-li pozér a snob). Systémovka je o něčem jiném.

Vezměme jako příklad auto - kdysi jste přidával plyn taháním pedálem za drát ovládající polohu škrtící klapky, brzdil lanky tahající za čelisti v bubnech, točil volantem přes mechanické hřebenové řízení a  světla a stěrače spínal vypínačem na 6 či 12V. Koordinaci prováděl řidič, zhodnocení zda něco sepnout či zmáčknout taky.

Dnes ovládá (skoro) všechno soustava mikroprocesorů spojených sběrnicí a vy řídíte ty mikroprocesory . Nevýhodou je vyšší složitost, horší servisovatelno st, větší možnost poruchy, výhodou je propojení systémů, možnost instalace systémů, které ručně ani ovládat nejdou (ABS, ESP apod) a z toho vyplývající větší bezpečnost a větší pohodlí pro řidiče.

V autech se tomu nedivíme a všichni až na pár skalních to akceptujeme, ba vítáme, asistenční systémy jsou běžným a požadovaným vybavením. V budovách to zatím připadá zvláštní......

Radek Červený:
Pročítám tuto diskuzi a zajímá mě každý názor.
Zdeňka Rajmonta si velice vážím jako odborníka a člověka, který má co říct a od kterého je stále se co učit. Přesto si dovolím oponovat. Kdyby byla systémovka určena jen na to rozsvěcení světla na hajzlíku z tabletu, jsme bez práce a je to nesmysl, bo než si rozsvítím, mám bláto na hřišti. V tom máš Zdeňku pravdu. S vyjímkou nějakých odůvodněných instalací (scénické osvětlení, bezpečnost a pod.),  kde si to projekt přímo vyžaduje, je běžné ovládání světel jen pozlátko a řekl bych i zbytečnost.

Na straně druhé, právě integrace jednotlivých technologií v budově do jednoho funkčního celku s nadřazeným systémem dělá ze systémovky užitečnou věc a výborného pomocníka. Představa, že mám v domě deset jednotlivých technologií, ke každé nějakou apku různé technické úrovně dodanou výrobcem technologie a jeden dům si ovládám přes deset aplikací a deset přístupů, asi by mě drblo.
Samozřejmě základem funkčního celku je, aby se projektu ujal už od začátku zkušený integrátor a projektant, který má zkušenosti jak s technologiemi, tak i se systémovkou.

Na podzim jsem byl u zákazníka, který chtěl opravit regulaci u fototermiky. Prostě jak vyšlo sluníčko, panely přešli do stagnace a teplo se nekonalo. Docela jsem se zděsil. dům jak hrad, vytápěný dvěma kotli v kaskádě, každý měl svoji regulaci, k tomu nějaká bezdrátová no name zónovka k podlahovce, která věčně hlásila vybité baterky, přesto někdy sepla a někdy ne, ale radiátory už byli bez zónovky, další kouzelná krabička byla k fototermice. Celý vtip spočíval v tom, že jednotlivé krabičky si na hnojišti hlídali jen ten svůj bobek a vedlejší bobek už neviděli a ani je nezajímal. Díky tomu byla v domě spíš zima než tepelná pohoda. Toto je typický příklad decentrálního řízení technologií, který byl zde již několikrát zmíněn. Přitom často uzavřené regulátory nemají žádnou možnost rozšíření, aby bylo možné informaci o jejich stavu poslat zařízení dalšímu.

Nezlobím se za tyto názory, čas ukázal, že tyto názory mě vhání do náruče jen další a další zakázky, o které vlastně ani nějak neusiluji. Takovému zákazníkovi mnohdy stačí jen doložit reference, pokud nepřijde často sám na doporučení. Jen ten zákazník tyto názory mnohdy zaplatí dvakrát.

Radek Červený:

Je dnes někomu divné, že když si u auta zapnu tempomat, resetne se po sešlápnutí spojky nebo brzdy automaticky, že stěrače mě v režimu dešťového senzoru mění cyklus stírání nejenom podle kapek na čelním skle, ale i podle rychlosti jízdy, že climatronic automaticky reguluje otáčky ventilátoru podle nastavené a naměřené teploty nebo podle polohy klapek pro proudění vzduchu a při mlžení čelního skla automaticky zvedne výkon ventilátoru... .. vůbec ne, každý to bereme jako samozřejmost. A toto je i základní princip systémovky v domě, nad kterým tu mnozí odborníci kroutí hlavou. Přitom to auto je jen plechovka se zlomkovou cenou domu a po pěti letech minimálně zastaralá. Ono to opravdu není prioritně určené na rozsvěcení světla na hajzlíku  ;)

Jiří_Hrubý:
Když už došlo na přirovnávání, vidím klasickou instalaci coby starou televizi, kde všechno ovládání udělám ručně ale musím k ní dojít, protože ovládací prvky jsou na ní. Velmi lehkou "automatizaci" jako tv která se dala ovládat tlačítky na ni a navíc i ovladačem. Dalo se tedy fungovat i bez ovladače.
 Inteligenci vnímám jako moderní  TV s wifi a dalšími vychytávkami, kterou lze ovládat jen a pouze ovladačem, na jejím panelu leda vypnout. Ono je to všechno fajn, ale do chvíle, než dojdou baterky či se rozfláká ovladač.
Nakolik tedy zdegraduje inteligentní instalaci konvenční záloha důležitých obvodů, aby se při problému s PLC či na sběrnici dalo třeba rozsvítit do příjezdu technika?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana