Je normalne, ze na zapojenie lustru je kabel, v ktorom je faza stale?
Patrik Mlynar:
Citace: Zinok 05.12.2015, 10:48
Je k dispozicii aj revizna sprava, otazka ale je ci tam revizny technik vobec bol..
Elektrikar prisiel, chytal sa za hlavu a hnedy kabel, kde je faza stale ocvakol a zaizoloval.
Elektrikar nad tym rozmyslal skoro hodinu, a vyhlasil, ze fungovat to bude.
Vitajte v realite "reviznych technikov od stola" a "elektrikarov co maju problem s jednym vypinacom". Vsetci maju okruhle peciatky a paragrafy na samostanu pracu, akurat skutocnych odbornikov nie je vela.
Jiří Schwarz:
Vy jste ještě netahali k lustru 5x 1,5 ?
Když je někdo "maximalista" nechá si tam poslat 2x spínanou fázi pro 2 části lustru, 1x ostrou fázi kdyby tam chtěl nějaký lustr s ventilátorem nebo jinou funkci nezávislou na sepnutí světla, PE a N.
Já bych "ostrou" fázi nestříhal, já bych ji ukončil nějakou svorkou (WAGO)
To vůbec nemusela být chyba, to mohl být záměr. Ale dnes po rekonstrukci nechat PEN není "to pravé ořechové".
Jiří Novotný- Stryker:
Citace: Jiří Schwarz 05.12.2015, 18:08
Vy jste ještě netahali k lustru 5x 1,5 ?
Když je někdo "maximalista" nechá si tam poslat 2x spínanou fázi pro 2 části lustru, 1x ostrou fázi kdyby tam chtěl nějaký lustr s ventilátorem nebo jinou funkci nezávislou na sepnutí světla, PE a N.
Já bych "ostrou" fázi nestříhal, já bych ji ukončil nějakou svorkou (WAGO)
To vůbec nemusela být chyba, to mohl být záměr. Ale dnes po rekonstrukci nechat PEN není "to pravé ořechové".
Být to záměr, nechyběl by zcela jistě "N" vodič.
Nevíme, neznáme, ale krk bych vsadil na to, že je zase jena jen lidský šlendrián.
Otakar Dosbaba:
Už se mi jednou stalo, že jsem do projektu šoupnul CYKY-J 4x1,5 a nějak jsem v tu chvilku zapomněl, že jde o nástupce CYKY 4Bx1,5 a nikoliv CYKY 4Cx1,5. Šlo o svítidla se dvěma okruhy a tak chtě-nechtě, přišly ke slovu modré návlečky na šedý vodič v kabelu, který byl již pod omítkami. Od té doby k podobnému účelu uvádím vždy CYKY-J 5x1,5.
Tak jestli to třeba nebyl podobný případ, avšak navíc to ještě nějaký TN-C fanatik, co nepřemýšlý do budoucna, nepřipojil uvedeným způsobem: Hnědý, když už tam byl, tak pro strýčka příhodu s ostrou fází, černý - okruh 1, šedý - okruh 2, zeleno/žlutý = PEN, protože stejně šlo jen o částečnou rekonstrukci s přívodem do bytu L+PEN.
No a ten další "ajeťák" se štípačkama měl odejít během několika mikrosekund zavřenými dveřmi.
Zdenek Hejčl:
Kontrolní otázka: kdo a čím měřil trvalou přítomnost fáze?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana