Je hlavny privod v panelovom dome 5x za puvodnych 4x v poriadku?
Jiří Novotný- Stryker:
Citace: Jiří Schwarz 26.11.2015, 21:13
Ono to není úplně správně, ale je to řešení, které se někdy dělá jako "dočasné", z jistého pohledu součet průřezu N a PE "splní" ten požadavek na "desítku".
5x 10 by tam tahat bylo horší a dražší
A až se někdy předělá instalace v bytě, bude možné to celé provozovat jako "S za bodem rozdělení".
Hlavně aby to dočasně nebylo "na furt"...
Smyslem vyššího průřezu PENu není jet to, že matematicky sečteme dva průřezy do sebe, a dostaneme oněch 10mm2, smysl spočívá hlavně v jisté mechanické pevnosti onoho vodiče (kabelu).
To by klidně mohlo platit, že pokud natáhnu paralelně např. 4x ŽZ průřez 2,5mm2 mám podmínku 10 mm2 splněnu.
V tomto bych se striktně držel normy, připadá mi to velice rozumné.
Buď se pohybujeme v síti TN-C, nebo v TN-C-S a k tomu samozřejmě zbylé náležitosti.
A s PENem bych si nezahrával!
Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Novotný- Stryker 27.11.2015, 08:37
...
Požadavek normy je požadavek normy. Ano. Beru. Ale když to posuneme ad absurdum, představte si, že budu mít přívod 5x6, rozvody předělám, vše budu mít v S, takže pokud to budu mít rozdělené už na začátku té 5x6-ky, mám tam vodič N a PE a je to OK, ale pokud nějakým omylem zůstane spojen na konci stejného kabelu modrý se žlutozeleným, měl bych to považovat za "nevyhovující PEN"...
Z jistého pohledu nemohu přívod do bytu udělat kabelem CYKY 5x6, pokud si tam paralelně s tím kabelem nepotáhnu ještě další PE vodič.
Milan Hudec:
Citace: Jiří Novotný- Stryker 27.11.2015, 08:37
Smyslem vyššího průřezu PENu není jet to, že matematicky sečteme dva průřezy do sebe, a dostaneme oněch 10mm2, smysl spočívá hlavně v jisté mechanické pevnosti onoho vodiče (kabelu).
To by klidně mohlo platit, že pokud natáhnu paralelně např. 4x ŽZ průřez 2,5mm2 mám podmínku 10 mm2 splněnu.
V tomto bych se striktně držel normy, připadá mi to velice rozumné.
Buď se pohybujeme v síti TN-C, nebo v TN-C-S a k tomu samozřejmě zbylé náležitosti.
Nějak si nedokážu představit mechanické namáhání v bytové instalaci utrhnuvší šestku, ale již ne desítku.
Riziko vidím v zásadě jen ve spojích a troufnu si tvrdit, že dvě šestky paralelně na tom budou vždy lépe nežli jedna desítka.
Tibor Blada:
Dík za odpovede, sústava v byte je už TN-S ešte chcú elektrárne blokovú schému od prívodu ,stupačka je 4x 70 mm, a prívod 3f. Ako sa to reslí? Nikdy som to neriešil dík.
Jirka Š. Svejkovský:
Při výměně stoupačky a přívodů do bytů je vhodné všude natáhnout 5x6. Tam, kde je byt v TN-S je to jasné, kde je ještě v TN-C se připojí pouze zeleno/žlutý a označí se modrým pruhem. Modrý vodič se schová na pozdější rekonstrukci. Totéž s nepoužitými fázovými vodiči.
Citace: Tibor Blada 27.11.2015, 11:39
Dík za odpovede, sústava v byte je už TN-S ešte chcú elektrárne blokovú schému od prívodu ,stupačka je 4x 70 mm, a prívod 3f. Ako sa to reslí? Nikdy som to neriešil dík.
To se řeší ve spolupráci s projektantem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana