Musí být na lůžkovém pokoji nemocnice nouzové osvětlení?
Radim Blaťák:
Setkávám se s různými pohled na řešení nouzového osvětlení na lůžkových pokojích nemocnice a chtěl bych si v tom udělat jasno.
Názor 1:
Když jsou v pokoji dva okruhy osvětlení MDO a DO, kdy DO je živený dieselem, tak již není potřeba nouzové osvětlení v pokojích aplikovat.
Názor 2:
Nouzové osvětlení je potřeba aplikovat, protože při odpojení díeselu třeba CENTRAL STOPEM je potřeba zajistit na pokoji osvětlení pro orientaci a únik nemocných osob.
Já se přikláním k názoru 2, protože zejména v noci bývá v nemocnicích dost málo personálu a může tam vzniknout docela slušná panika. Kde je ale pravda, když někdo se mnou souhlasí a někdo ne?
Miroslav Minařík:
Doposud jsem v žil v domnění, že nemocnice mají systém UPS.
Tedy včetně koridorů.
Radim Blaťák:
No jak které. Tohle je zrovna starší nemocnice, která se rekonstruuje a mají tam navržena pouze nouzové svítidla s vlastím bateriovým zdrojem na únikových cestách. Pak už jen osvětlení na DO a MDO obvody. Na DO mají pouze diesel. Žádnou UPS tam nemají.
Radim Blaťák:
V podstatě není otázkou, zda má být nouzové osvětlení přes UPS, nebo autonomní, ale zda na těch pokojích musí být.
I různí pracovníci TIČRu na to odpovídají jinak.
Jiří Novotný- Stryker:
Citace: Radim Blaťák 26.11.2015, 20:55
V podstatě není otázkou, zda má být nouzové osvětlení přes UPS, nebo autonomní, ale zda na těch pokojích musí být.
I různí pracovníci TIČRu na to odpovídají jinak.
Mělo by být, už jen selským pohledem na věc. Tma, jak Vy píšete panika (klidně kouř, či cokoli jiného) a kam v tu chvíli má pacient, či kdokoli jiný utíkat?
Klidně si dovedu představit v pokoji i několikatery dveře, ale jen ty jedny mě vyvedou bezpečně ven.
Dle mého je to východ směrem k chráněné únikové cestě jako každý jiný, čili by měl být označen (osvětlen).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana