Co si počít pokud je ekvipotencionální svorkovnice daleko od svodiče?

<< < (4/4)

Tomáš Medek:
Citace: Jiří Schwarz  05.11.2015, 22:12

Ono je to trochu jinak.
Hlavní důvod pro nasazení pojistek vidím takto:
Každá přepěťovka je schopna "eliminovat" nějakou energii.
Pokud přepěťovku aktivuje krátká špička, přepěťovka ji omezí a "jede se dál".
Pokud by ale přišlo něco, co výrazněji překročí schopnosti přepěťovky především z hlediska časového působení, mělo by jištění zareagovat rychleji, než dojde k takové degradaci přepěťovky, že by poškodila i další komponenty v rozvaděči.

Takže raději obětujete elektrické přístroje a než vámi domnělé poškození rozvaděče od přepěťovky?
Nevím jestli se vůbec prodávají modulární varistorové přepěťovky bez tepelné ochrany, já takové nekupuji a ani jsem takovou neviděl. Takže ty přepěťovky ochranu proti zahoření mají, ovšem když už tato zareaguje tak už přepěťovka nic nechrání a jde vše do chráněné části instalace.
Snižovat ochranou úroveň svodiče který je dimenzovaný na 160A menší pojistkou je nesmysl. To tam nemusíte dávat drahé varistory na 160A které pohltí XY kJ energie, ale stačí pak nějaké menší jen na jednotky J energie za pár korun do svorkovnic.
Degradujete tím princip svodiče přepětí.
V tomto konkrétním případě jsou 40A pojistky v pojistkové skříni, takže svodič dimenzovaný na 160A žádné další jištění mít nemá.
Já pokud chci mít větší jistotu, tak ještě signalizační kontakt svodiče napojím na vyrážecí cívku hlavního jističe a signalizaci, tak mám jistotu že to nebude nikdo provozovat se svodičem který se již obětoval a již nic nechrání.
Když to ve vaše případě přepálí tu pojistku před svodičem tak je to bez ochrany a nikdo o tom ani neví.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana