Jaké je správné dimenzování přívodu k indukční varné desce a eletrické troubě?
Maroš Klein:
Citace: Milan Hudec 28.10.2015, 05:56
Ještě bych tam dotáhl desítečku zelenožlutou, některé typy těchto spotřebičů mají solo zemní svorku kam rozhodně nepatří klema z přitažené dvaapůlky, navíc je celkem vhodné řešit kovovou plynovou hadici obchozí cestou.
Sichr je sichr, len aby sme sa postupne neprediskutova li k pospájaniu v kuchyni. ;)
Na zemniacu svorku síce patrí vodič pospájania, to je však ďalšou doplnkovou ochranou, ktorú by som do kuchyne so základným prostredím zbytočne neťahal. Taká desiatka by zvádzala k pospájaniu kadečoho kadekoho. :D
Spotrebiče so samostatnou zemniacou svorkou nezvyknú byť vyrábané v základnom krytí. Ostal by som teda pri chráničoch, aj keď pri niektorých návrhoch by sa uživila aj PL-ka. :)
Čo sa týka rôznych vodivých hadíc, tie nemusia byť len na spotrebičoch, a to je už skôr o tom, ako je prevedená inštalácia od začiatku. Pri čiastkových rekonštrukciác h treba byť samozrejme opatrný.
Milan Hudec:
Myslel jsem unikající proudy viz 5-54.
Nicméně i když odhlédnu od norem a naopak přihlédnu k hnusu jak jsou dnešní spotřebiče uvnitř drátovány tak chci mít kostru co nejvíc na nule.
Si někdy takový spotřebič rozeberte a jděte po vodičích PE jak jsou mizerně propojené se svorkou pro kabelový přívod, ani se nedivím že nepadá chránič, když proud musí přeskakovat takové přechoďáky (dance)
Maroš Klein:
Viem čo ste myslel. :)
Zhnilé veľkokapacitné gastrospotrebi če, mangľe, bojlery a inú háveď z minulého storočia vidím takmer každý deň, a zatiaľ sa im úspešne vyhýbam. Niekedy by to chcelo obštrikovať všetky prístupné plechové diely, aj keď normálna revízia spotrebiča s jeho následným vyhodením by bolo lepším riešením.
Ja len za seba, že by som do novej bežnej kuchyne 10-ku neťahal.
Tým ale nechcem povedať, že by mi tam vadila. ;)
Martin Nečekal:
Citace: Radek Červený 27.10.2015, 17:20
Citace: Martin Nečekal 27.10.2015, 17:07
Přívod Cyky 5x2,5 využijete jen při 3fáz. napětí, takhle to mám i já doma, kabelový vývod a zásuvka v jednom 2rámečku. Ale v případě, že neuvažujete o 3f. přívodu do bytu, natáhněte samostatně 3x2,5 pro troubu a 3x2,5 pro indukci a dejte na samostatné jističe 16A, musíte mít ale hl. jistič 25A. Takhle to funguje u švagrové k plné spokojenosti. ;)
...
Radit provozování varné desky na jedné fázi dnes opravdu může jen zoufalý prodavač v elektru honící se za mizerným bakšišem nebo zoufalý elektrikář.
Proč zoufalý prodavač (elektrikář)?
Ne všude se dá dodatečně instalovat 3f.elektroměr a 3f jistič! Uvedl jsem to jako příklad, že to tak je pořád lepší, než zapojit desku a troubu na jeden přívod 5x2,5 s jednou fází. Dokonce jsem teď řešil přívod k sestavě deska-trouba jen 4x2,5, byt před dokončením a nastěhováním. No, jak byste to vyřešili vy, chytráci? Já "udělal" ze šedýho modrý a troubu i desku zapojil jednofázově.. Ne vždycky se to dá udělat tak jak má, jasně že vím, že je nejlepší 2 samostatné přívody, ale např. u nás doma byl u sporáku jen 1f.přívod pro troubu, tak abych nemusel sekat předsíň, použil jsem kabel původně myšlený pro kotel a zapojil to sdruženě, když jsou hned nad sebou, v podstatě stejně jako je to u hotových sporáků.. Je na tom snad něco špatně? ::)
Tomáš Žabka:
No nebudu komentovat tu debatu výše, ale problém u okruhů 3f předělaných na 1f je v tom, že přívody proudu (fáze) jsou k dispozici, ale máte jen jeden N vodič a pokud se vám proudy nevyruší, tak N vodič budete přetěžovat.
Další věc je ta, že pokud nějaký umělec odpojí to společné N, tak odpálí všechny spotřebiče co na tomto 3f okruhu máte.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana