Jaké je správné dimenzování přívodu k indukční varné desce a eletrické troubě?

(1/4) > >>

Mirek Kratochvíl:
V kuchyni máme plynovou varnou desku (4 hořáky, 60 cm šířka) a elektrickou troubu. Protože se chystáme vyměnit elektrické rozvody zásuvek, chci při té příležitosti k varné desce natáhnout dostatečný přívod, aby šla případně vyměnit za indukci.

Podle toho, co jsem se dočetl, je většina varných desek na 2 fáze, to znamená, že pro obojí (desku i troubu) by mělo stačit CYKY 5x2,5 mm - na dvě fáze by se připojila varná deska (zřejmě v krabici, protože tuším, že nemá vidlici) a třetí fáze by se protáhla vedle do zásuvky pro připojení trouby.

Je takové zapojení dostatečné a neodporuje normě? Anebo je nutné do zásuvky k troubě přivést samostatný přívod CYKY 3x2,5 mm?

Podotýkám, že v tuto chvíli by se použila právě jenom ona zásuvka na troubu, pokud jde o indukční desku, to je hudba budoucnosti. Jistič momentálně máme jednofázový a ceny navýšení (plus prý brzké zvýšení paušálních plateb podle dimenzování jističe) mě od výměny dost odrazuje.

Radek Červený:
Citace: Martin Nečekal  27.10.2015, 17:07

Přívod Cyky 5x2,5 využijete jen při 3fáz. napětí, takhle to mám i já doma, kabelový vývod a zásuvka v jednom 2rámečku. Ale v případě, že neuvažujete o 3f. přívodu do bytu, natáhněte samostatně 3x2,5 pro troubu a 3x2,5 pro indukci a dejte na samostatné jističe 16A, musíte mít ale hl. jistič 25A. Takhle to funguje u švagrové k plné spokojenosti. ;)

Neradil jste náhodou i Hitlerovi, jak má vyhrát válku?  ;)

Pokud tazatel hodlá provádět výměnu rozvodů v bytě, tak pro indukci automaticky natáhnu pětižilový kabel, navýšení příkonu si může dodělat kdykoliv jindy dodatečně. Ale proč má znovu sekat hotový byt?
Radit provozování varné desky na jedné fázi dnes opravdu může jen zoufalý prodavač v elektru honící se za mizerným bakšišem nebo zoufalý elektrikář.

Pavel Horský:

Přívod Cyky 5x2,5 využijete jen při 3fáz. napětí, takhle to mám i já doma, kabelový vývod a zásuvka v jednom 2rámečku. Ale v případě, že neuvažujete o 3f. přívodu do bytu, natáhněte samostatně 3x2,5 pro troubu a 3x2,5 pro indukci a dejte na samostatné jističe 16A, musíte mít ale hl. jistič 25A. Takhle to funguje u švagrové k plné spokojenosti. ;)

To nemyslíte vážně, že?
Vždy se mi moc líbí, když laik radí laikovi. Horší na tom je skutečnost, že tak provádí na profesním fóru. To chce notnou dávku drzosti.

Pokud budete měnit rozvody, jak píšete, pak doporučuji instalaci kabelu CYKY-J5x2,5mm2 (varná deska) a kabel CYKY-J3x2,5mm2 (trouba). Nikdy nevíte co se naskytne ke koupi. Pak si budete rvát vlasy, že jste zbytečně šetřil.

Mirek Kratochvíl:
Citace: Pavel Horský link=topic=33853.msg264591#msg264591

Pokud budete měnit rozvody, jak píšete, pak doporučuji instalaci kabelu CYKY-J5x2,5mm2 (varná deska) a kabel CYKY-J3x2,5mm2 (trouba). Nikdy nevíte co se naskytne ke koupi. Pak si budete rvát vlasy, že jste zbytečně šetřil.

Někdo doporučuje CYKY 5x4mm2, bylo by to vhodnější? Bude to cca 10 m od jističe a kabel povede ve zdi. To by pak mohlo stačit i místo zvláštního kabelu k troubě, ne?

Mirek Kratochvíl:

Já jsem řekl, že o něm TEĎ neuvažuju, ne že o tom vůbec neuvažuju. Nejsem zatím zas tak chudobný, abych tam nemohl natáhnout dva plonkovní dráty navíc. :-)

Můj dotaz se týkal toho, jestli je košer do krabice řekněme KO 100 natáhnout 3 fáze a od jedné z těch fází udělat odbočku do KU 68 pro zásuvku na troubu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana