Musím v družstevním bytě souhlasit s rekonstrukcí elektroinstalace?
Michal Šenkýř:
Něco z vlastní zkušenosti. Dům v majetku družstva. Družstvo se rozhodlo, že vymění kabely od elektroměrů do jednotlivých bytů. Původní kabely hliníkové nové již předpřipravené do budoucna měděné pětižilové. Sekání minimum (téměř vše šlo protáhnout původními trubkami. V bytě sekání asi 20 cm (předpokladem je ovšem domovní rozvaděč blízko vstupních dveří). Jelikož se rozplombovával i elektroměry, musela být tato akce zakončena revizní zprávou (pouze na přívody), aby bylo možné znovu zaplombovat. V bytě nic nerevidováno. Akce trvala asi týden, firma vše uklidila (i v bytech), vymalovala, hrazeno z fondu oprav. Zeptejte se na družstvu, jestli to mají takto naplánováno. Pokud ano, běžte do toho.
Petr M:
Ale no nejde jenom o bezpečnost, ta je očividně tazateli buřt. Ani spolehlivost asi moc neřeší. Tady jde o to, že údržbou bytu zvyšuje jeho tržní hodnotu. Pokud by se byt jednoho dne rozhodl prodat, tak má jinou pozici pro vyjednávání o ceně, než bez ní.
Kupující si raděj připlatí, pokud se může hned a bez oprav nastěhovat. Nikdo asi netouží po tom, aby úspory ležely v realitce jako záloha, starý byt byl prodaný, výnos z prodeje ještě ležel u právníka, měl týden na vyklizení starýho bytu a nový byl bez dalších oprav nepoužitelný.
Miroslav Minařík:
Citace: Joscer 09.10.2015, 01:46
... kdyz se dotahnou sroubky, hlinik muze slouzit dalsich 50 let ...
Asi bych vážil to, co píšu. Co kdyby vás někdo bral vážně?
František Šohajda:
Citace
Jelikož to co je v bytě je moje, i když je to družstevní byt?
To je sice pravda,ale můžete ohrozit i další spoluobyvatele -třeba přes potrubí... (dance)
Citace
hlinik muze slouzit dalsich 50 let...
To je také pravda, ale za nějakých podmínek....ji nak životnost hliníkového vedení je 25-30let... ;)
Citace
Platí to družstvo nebo já?
To si musíte zjistit sám...každý to má jiné. (dance)
Jan Alin:
Citace: Janko Barry 08.10.2015, 19:21
Bylo mi sděleno, že od hodin na chodbě k mým jističům mi vymění kabel za měděný a dále že mi bude v bytě provedena revize.
Musím umožnit tuto výměnu a revize provést?
Platí to družstvo nebo já?
Pokud by pouze vyměnili kus kabelu k jističům tak to by mi až tak nevadilo, spíš by mi vadilo kdyby mě nutili vyměnit rozvody v celém bytě, to doufám nemůžou nemohou. Jelikož to co je v bytě je moje, i když je to družstevní byt?
Také jsem v družstevním a kéž by někdo chtěl to samé udělat u nás.
Pokud já kouknu do stanov družstva, dozvídám se, že jsem povinen tyto kontroly a úpravy umožnit. Je to logické, stav rozvodů v bytě, ve kterém bydlím (nevlastním ho, jsem tam v nájmu), ovlivňuje i ostatní nájemce. Forma úhrady je jasná, platíte to vy, buď hotově hned, nebo ve splátkách jako součást nájmu. Družstvo totiž hospodaří s penězy nájemníků, kteří jsou zároveň jeho členy a tím pádem cokoli koupí, je z peněz nájemníků a tím částečně i z vašich. Jiná situace by byla, kdyby byl byt odkoupen do osobního vlastnictví, ale to zjevně není váš případ.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana