Musím v družstevním bytě souhlasit s rekonstrukcí elektroinstalace?

(1/5) > >>

Janko Barry:

Bydlím v družstevním bytě ,  družstvo se rozhodlo pro výměnu elektřiny v domě za měděné kabely. rekonstrukci elektroinstala ce.
Doma mám hliníkové kabely, starou pojistkovou skříň jsem nedávno vyměnil za jističe.
Bylo mi  sděleno, že od hodin na chodbě k mým jističům mi vymění kabel za měděný a dále že mi bude v bytě provedena revize.
Musím umožnit tuto výměnu a revize provést?
Platí to družstvo nebo já?
Pokud by pouze vyměnili kus kabelu k jističům tak to by mi až tak nevadilo, spíš by mi vadilo kdyby mě nutili vyměnit rozvody v celém bytě, to doufám nemůžou nemohou. Jelikož to co je v bytě je moje, i když je to družstevní byt?

Miroslav Minařík:
Citace: Janko Barry  08.10.2015, 19:21

... dále že mi bude v bytě provedena revize.
Musím umožnit tuto výměnu a revize provést?
Platí to družstvo nebo já?
Pokud by pouze vyměnili kus kabelu k jističům tak to by mi až tak nevadilo, spíš by mi vadilo kdyby mě nutili vyměnit rozvody v celém bytě, to doufám nemůžou nemohou. Jelikož to co je v bytě je moje, i když je to družstevní byt?

Asi bych nechtěl takového souseda.
Staré hliníkové rozvody jsou dnes hrubě za svou životností a tudíž potencionálním zdrojem požáru.
Pokud bydlíte v družstevním domě vztahují se na vás nějaká pravidla. Třeba ty požární.

Zkuste si přečíst svou poslední větu ještě jednou. Argumentoval byste u dopravní policie stejně, že na STK nepůjdete, když je to auto vaše?

Lebeda87:
My snad víme v jakém má stavu elektroinstala ci? Udržovaná instalace může ještě dlouho fungovat, i když není podle dnešních platných norem. Záleží jaké máte podmínky v družstvu, co jste si odhlasovaly. Ano, opět přirovnání k automobilu i když automobil není VTZ.

Fuk Tomáš:
Citace: Janko Barry  08.10.2015, 19:21

Jelikož to co je v bytě je moje, i když je to družstevní byt?

Elektroinstala ce není "v bytě",  ale je součástí bytu. Byt je ve vlastnictví družstva, a vy jste v tom bytě nájemníkem. Už vám dochází,  kdo rozhoduje o provedení či neprovedení revize či rekonstrukce?
To, jestli se to zaplatí z fondu oprav, anebo to zaplatí rovnou družstevníci, je v konečném důsledku jedno. Pořád se jedná o vaše peníze.

Joscer:
To, ze to je v konecnem dusledku jedno vetsina naroda v druzstevnich bytech a ve SVJ ponekud nechape :-) aneb co se plati z "FO" moc nresi a jak maji platit neco sami, tak to velmi resi :-))

Hadam ze vymenit v byte rozvody ho nikdo nutit nebude, leda ze byste neprosel revizi, tak nejake doporuceni a uz je na vas, jak se zaridite a pokud ne, bude zaznam, ze jste byl upozornen - ale to si neumim moc predstavit, ze by vas nekdo nutil zrejme v panelakovem byte menit rozvody - budte rad ze vam to nekdo zkontroluje, kdyz se dotahnou sroubky, hlinik muze slouzit dalsich 50 let...

V dusledku to nakonec asi bude tak, jak jste si odhlasovali na schuzi. Pokud byste byl v SVJ, tak bych vas odkazal na

Portalsvj.cz

Muzete to zkusit tam, pokud tedy nevyuzijete moznost se somluvit primo s vasim druzstvem...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana