Musí byť chránič 100 (300)mA pred hlavným vypínačom?

<< < (10/11) > >>

PetrBaned:
Citace: Milan Hudec  19.09.2015, 12:49

No vyhodit 003 rukou jde ale o 01 bych se nepokoušel, a že většina chlapů drží madlo lednice častěji než kdejaký jiný spotřebič je nasnadě.

to jsme se možná trochu nepochopili. Já tu 0,1 myslel jako na celý rozvod a ty obvody, které musí být pod PCh tak na ně pověsit 0,03. Myslel jsem tím, že raději PCh 0,1 než nic.

Maroš Klein:
Citace: Petr M  18.09.2015, 22:13

Zabránit mu fyzicky k přístupu k zásuvce nejde, je to jeho majetek. Ale:

Jediné, čo ste uviedol správne je, že laikovi v domácnosti nemožno zabrániť v prístupe k zásuvke.
Čo sa týka zásuvky v inom prevedení, zmenšuje sa len komfort obsluhy, zásuvka ako taká ostáva naďalej pre laika nebezpečná.
Jednoducho bude to vždy len zásuvka do 20A tak ako ju chápe 411.3.3.
A pri dnešnom pohybe ľudí po Európe sú už aj redukcie bežnou súčasťou batožiny. Sám mám doma švajčiarsku. Samozrejme voľne prístupnú pre všetkých, vrátane detí. A že ich o zásuvkách poučujem takmer denne, darmo sú všetky za chráničom.
váš výklad však umožňuje takéto riešenie použiť pre akúkoľvek zásuvku, stačí sa rozhodnúť že je špeciálna. Z toho mám husiu kožu.
Jednoducho si uvedomte, že laik nemá žiadne elektrotechnic ké vzdelanie, doma nie je na pracovisku, vaše odporúčania môže mať hlboko v paži  a neexistuje žiadny právny spôsob ako na neho preniesť zodpovednosť pri úraze od nechránenej zásuvky. Tá vždy ostane na vás (ak sa priznáte),  resp. na osobe znalej, ktorá takúto inštaláciu preukázateľne zrealizovala.
O fuškách sa nebavme, tam keď je problém má každý alzheimera.
Aké paragrafy by ste teda ako elektrotechnik uviedol napríklad po odovzdaní stavby v oficiálnom dokumente o poučení člena domácnosti? Vrátane tých, ktoré vás k tomu oprávňujú?
Celkom by ma zaujímali oficiálne možnosti, ako laik preberie zodpovednosť za výnimku na seba, nielen také potľapkanie po pleci a "odteraz to budeš bratu robiť takto..."

Citace: Jiří Buben  19.09.2015, 07:06

...No a správně by měl provozovatele prokazatelně seznámit se způsobem užívání instalace. A chcete-li to dle norem, pak dle ČSN 33 1310 ed.2. Ovšem nevím zda ji máte na Slovensku.
Ani to iniciativního blbce nezastaví. Ovšem pokud byl poučen, je to už jeho volba.

Veď to, aký predpis dáva legálne možnosti poučovať ľudí v ich obývačke?
Norma, no tá by bola aj v STN, len čo s ňou v domácnosti. Pekári majú tiež svoje normy, a predsa sa doma pečie ako sa komu zachce.
Že môže byť na laika prenesená zodpovednosť za obsluhu je mi jasné, na to má aj návod v každej krabici a má ho dostať aj od výrobcu rozvádzača, ale ako môže byť bez zodpovedajúcej kvalifikácie zodpovedný za zníženú bezpečnosť  tak to mi nejde na rozum. (zum, zum)  :)
Áno, poučiť je správny postup, a ja by som vás preto veľmi rád poprosil o nejaký legislatívny predpis na základe ktorého by to šlo, lebo len zákon sú povinný rešpektovať aj laici v domácnosti. Čo poznám vašu 50/78,  zákon 309/2006, zákonník práce § 101, alebo OZ, nejako mi tam vždy chýba priama pôsobnosť pre domácnosti.

Jan Palička:
Citace: Maroš Klein  19.09.2015, 22:41

... zásuvka ako taká ostáva naďalej pre laika nebezpečná.
..... Z toho mám husiu kožu.

Tak přemýšlím, jak jsem se vůbec mohl dožít svých 60 let. Většina života s PEN a s absencí chrániče....st rašný.... :)

Daniel Hudzík:
Pokial je  nutny centralny chranic, tak je dobre mat ho ZA hlavnym vypinacom.. aby napriklad v pripade potreby  jeho vymeny po vypnuti hlavneho vypinaca bol bez napatia,

Jiří Buben:
Citace: Daniel Hudzík  20.09.2015, 08:14

Pokial je  nutny centralny chranic, tak je dobre mat ho ZA hlavnym vypinacom.. aby napriklad v pripade potreby  jeho vymeny po vypnuti hlavneho vypinaca bol bez napatia,

A co když bude potřeba vyměnit hlavní vypínač? Myslím, že tohle ja až to poslední co by mělo ovlivnit řešení zapojení chrániče za vypínačem. ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana