Proti čemu měřit napětí v zásuvkách?

<< < (6/8) > >>

Václav Třetí:
Citace: Michal Šumera  25.06.2015, 12:57

Našel jsem v novém bytě specifickou zásuvku.
Zkoušečkou naměřím v levé zdířce 220V 230V a v pravé téměř nic.
Když ale do této zásuvky připojím prodlužku, v levé i pravé díře prodlužky naměřím 220V 230V.
Prodlužka je ale v pořádku, v každé jiné zásuvce funguje normálně.
Čím je to způsobeno?

Jak již napsali kolegové, zejména kol. Schwarz.
S největší pravděpodobnos tí tím, že v podezřelé zásuvce není na pravou dutinku zapojen vodič N. Připojením prodlužovačky na zásuvku s nezapojenou pravou dutinkou vznikne kapacitní vazbou na vodiči napětí na které reaguje vaše nedokonalá elektronická zkoušečka.

S ohledem na to, že prodlužovačka použitá jinde, funguje správně, tak bude zřejmě v pořádku.

Já se zase před časem setkal se záludně vadnou prodlužovačkou, kde byly prohozeny vodiče N a PE. V zásuvce, kde byla fáze v levé dutince (obvyklý a správný stav) fungovalo připojené zařízení bez potíží (rozvod bez proudového chrániče). Při použití v zásuvce, kde byla fáze v pravé dutince (zapojeno přes starší typ rozdvojky, kde je v levé polovině prohozené pořadí L-N),  byly v zásuvce prodlužovačky na dutinkách připojeny N a PE a fáze na ochr. kolíku!

Jan Franěk:
Citace: Žvak Petr  26.06.2015, 19:59

Nevím co se vám tak moc divného na tom zdá?  :P

citace:
Pokud vypnu obvod, zkontroluji zda je bez proudu  napětí

K tématu.

Myslím, že je laik by neměl lést pod kryt zásuvky a měl by si pozvat elektrikáře, který velmi rychle závadu odhalí, opraví a zkontroluje bezpečné fungování po opravě. Každý jiný postup je porušením předpisů a rizikem brzkého problému. Především když nezná základní principy a jeho znalosti jsou soustředěny jinam, mimo tento obor.

Miroslav Minařík:
Citace: Žvak Petr  26.06.2015, 19:59

Je to běžná věc, že pokud potřebuji vypnout nějaký obvod(zásuvkový) a není popsaný,
tak já osobně vypnu jistič a jdu jsi změřit zásuvku. A nestrkám tam vadasku ale zkoušečku.
Nevím co se vám tak moc divného na tom zdá?  :P

Samozřejmě. Asi každý soudný člověk si prověří zda je zařízení bez napětí.

Měl jsem namysli názvosloví. Zařízení je "pod napětím",  nikoliv "pod proudem". Pod proudem může být a nemusí i když je stále pod napětím. Vidím, že napíšeme jeden z připravovaných dílů hrobaře dříve.
:-)

Žvak Petr:
Citace: Miroslav Minařík  26.06.2015, 08:02

Kdo vysloví takovou větu to je první signál, že neví o čem mluví  (dance)

Pokud budete mít jednu samostatnou zásuvku v obvodu, vyměním ji klidně pod "napětím".
Pokud bude těch zásuvek třeba pět a na každé bude spotřebič tak ta moje bez spotřebiče bude pod "proudem".

Jiří Schwarz:
Citace: Žvak Petr  27.06.2015, 11:46

Pokud budete mít jednu samostatnou zásuvku v obvodu, vyměním ji klidně pod "napětím".
...

Nedoporučuji.. .
Ani sebelépe izolované nářadí nechrání před zánětem spojivek, když se "zableskne" ...
(jak vlastní zkušenost, tak poznatek jiných "odvážných")  :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana