Proč se u proudového chrániče upálil N vodič?
Petr M:
Citace: Jiří Novotný- Stryker 15.06.2015, 13:41
Tím spíše můžeme dlohodobé přetížení vyloučit.
Nevím jak vy, já přetížení raděj vylučuju klešťákem při plným provozu (norm). Nezměřím, nevěřím 8).
Jan Franěk:
Trvalé přetížení u většiny RD, asi můžeme předem vyloučit. Co ne, tak je to vzrůstající podíl vyšších harmonických. Ale rozhodně nepůjde ani v tomto případě o tak zásadní hodnoty, aby to způsobilo tento stav.
Co mi přijde divné je to, že se podobná závada začíná vždy hlásit dopředu, tedy pohasínání žárovek, občas problémy s elektronikou a podobně, přesto se to řeší až když je skoro pozdě.
Přesná příčina problému se nedá určit, když nemáme třeba fotky toho, jak to vypadalo původně. Protože je poškozen pouze jeden kontakt, tak to ukazuje na špatný spoj, namísto přetížení celého N vodiče. Příčina může být třeba v menším průřezu, nebo špatně dotaženém kontaktu, jak už psali kolegové. Rozhodně bych neskončil u pouhé výměny chrániče, ale vyměnil bych ještě samotný vodič N (bude poškozen teplem) a jen tak pro jistotu, bych provedl měření proudu na N vodiči a i jednotlivých fázích. Třeba by se ukázalo něco nečekaného, i když to moc nepředpokládám . Ale mám rád jistotu.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana