Proč se u proudového chrániče upálil N vodič?
Albert131:
Z ničeho nic se začala pálit izolace přívodního středního vodiče N do proudového chrániče (40A, 0,3A - pro celý rodinný dům) viz. foto.
Taky jsme si všimli, že nereaguje testovací tlačítko.
Po výměně chrániče testovací tlačítko funguje, ale asi po 14 dnech začínám mít podezření, že HDS opět zapáchá spálenou izolací.
Chápu, že asi nebude jednoduché mi z tohoto popisu poradit, ale přesto jsem se chtěl zeptat, zda-li byste nevěděli, čím by to mohlo být.
Podotýkám, že celé roky se nic nepálilo, až teď (žádný zásah do elektroinstala ce; žádný výkonově náročný spotřebič nepřibyl,...).
Miroslav Minařík:
Citace: Albert131 12.06.2015, 18:57
Z ničeho nic se začala pálit izolace přívodního středního vodiče N
Z ničeho nic se děje jen v pohádkách.
Neuvádíte zda máte Cu nebo Al, ale takto vypálený pól jsem viděl vždy, když nebyl pořádně dotažen. Vlastně si ani nedovedu vysvětlit čím jíným by to mělo za standardních okolností být.
Pravda, jednou domácí kutil, který neviděl na zapojení jednoho drátu nic ke zkažení, to zprasil tím, že ten vodič odizoloval málo a utáhl to do svorky s izolací.
Ale předpokládám, že u vás na to nesahá nekvalifikovan á osoba!
Vít Rotrekl:
Proc mate chranic v HDS a ne v rozvadeci? :)
Co se tyka vypaleni, tak moznosti jsou 3
- spatny kontakt, tedy blbe dotazeno
- spatny kontak, blbe odizolovany vodic
- pretizeni, ale to neni u stredniho vodice moc obvykle, spise u fazovych
No a pak je jeste jedna moznost. Ten chranic je nekvalitni, a nekde uvnitr je/byl spatny kontakt.
Jaroslav Hasala:
No asi aby to chtělo ujasnit, co má tazatel na mysli tím "HDS"...
Jiří Schwarz:
Citace: Vít Rotrekl 12.06.2015, 19:35
...
- pretizeni, ale to neni u stredniho vodice moc obvykle, spise u fazovych
...
U činné zátěže není (a nemůže být) proud středním vodičem větší než jakýmkoliv krajním (fázovým) vodičem.
Ale:
- existuje "souhra odběrů", kdy v jedné fázi je činný odběr, v f´další pouze kapacitní a v další pouze induktivní, pokud bude ve všech fázích stejná "absolutní velikost" proiudu, proud středním vodičem bude teoreticky až dvojnásobkem fázového proudu. V praxi se takovému stavu moc nepřiblížíme.
- pokud tam budou spotřebiče s usměrňovači a filtrem, vyšší harmonické způsobí, že středním vodičem může téci více než krajními.
Ta vypálená svorka byla na příchozím nebo odchozím vodiči? Pokud na odchodu (za chráničem), kolik tak bylo vodičů?
Já jsem zažil "paskvil", kdy pro 5 okruhů narval "samozvané elektrikář amatér" 5 vodičů, svorka se hřála, kryt "hnědnul", z části proto, že to možná nemělo dost dobrý kontakt, z části možná i proto, že se "nasčítaly" ty proudy na tom krátkém souběhu vodičů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana