Mohu bojler připojit přes zásuvku?
Žvak Petr:
Pokud je to RD tak co jiného by boiler byl, než zákl. zdroj teplé vody?
Vladimír Štemberg:
Pokud je nový boiler od výrobce vybaven flexošňůrou s vidlicí a v návodu má napsáno, že se připojuje přes zásuvku, tak ho přes zásuvku připojím. Pokud bych flexošňůru nahradil pevným připojením, hrozí ztráta záruky.
Kdysi před mnoha lety na školení (tenkrát ještě podle vyhlášky 95) školitel, revizák a starý praktik, dával boiler připojený přes zásuvku jako příklad závady neohrožující bezpečnost. Přímo řekl: "Je to porušení normy, do závad to při revizi napsat musím. Ale protože to nikoho nemůže ohrozit, neurčím lhůtu pro odstranění závady a pustím to do provozu."
A ještě k ochrannému pospojování boileru: zapojoval jsem v koupelně italský boiler. Evropskou certifikaci měl, ale přívodní svorkovnice byla tak malá, že jsem do ní s bídou nacpal CYKY 3x1,5, uzemňovací svorka nikde, trubky byly tak krátké, že se na ně AB svorky nevešly a dál byla celá vodovodní instalace z plastu. Zavlečení nebezpečného dotykového napětí tedy nikam nehrozilo. Tak jsem pospojovací vodič zapojil přes vějířovou podložku pod šroub, upevňující boiler ke zdi. Byl jsem si vědom, že takovéto pospojení je přesně na dvě věci, ale jinak to opravdu nešlo. A revizí to prošlo.
Zdenek Hejčl:
To Vladimír Štemberg:
Hezky napsané. ;D
Pokud bude bojler nad vanou, uděláte pro něho teda novou extra zásuvku, aby se neztratila záruka? (zle)
Doufám, že ta zásuvka bude instalovaná ve správné zóně, přes chránič a bojler ve správném krytí IP. Pokud bojler nemá vnější ochrannou svorku na pospojení není důvod tuto svorku vyrábět a postupovat vždy v souladu s návodem výrobce. ;)
Nakonec tato informace je pro majitele naprosto nepodstatná, protože si koupil nějaký bojler a o těchto věcech absolutně nic neví....
Pavel Horský:
Citace: Vladimír Štemberg 13.06.2015, 13:49
Pokud je nový boiler od výrobce vybaven flexošňůrou s vidlicí a v návodu má napsáno, že se připojuje přes zásuvku, tak ho přes zásuvku připojím. Pokud bych flexošňůru nahradil pevným připojením, hrozí ztráta záruky.
To je přece nesmysl.
Což takhle upozornit výrobce, že je jeho požadavek připojení v rozporu s platnou ČSN? Ti by asi koukali.
A buďte si jistý, že odpojením jejich krátkého "cancouru", který k bojleru připojují ve fabrice z důvodů lepší služby zákazníkovi (a naprosto zbytečně) a připojením bojleru na pevno, o žádnou záruku nepřijdete.
U bojleru není nikdy problém s elektrovýbavou, ale vždy výhradně u jeho konstrukce.
Pavel Horský:
Citace: Václav Kalina DC 13.06.2015, 11:01
Pokud má boiler samostatný přívod a je jisten do 16A, nevidím důvod, proč by nemohl být připojen přes zásuvku. Omezení na pevné připojeni platí pro přívod s více spotřebiči. Samozřejmě přez jednozasuvku s jasným označením k čemu je určena
Hloupost!
Přečtěte si prosím řádně předešlé příspěvky a pak přijdete na to, že nemáte pravdu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana