Mohu bojler připojit přes zásuvku?
Václav Kalina DC:
Teď jsem si pořádně přečetl patřičnou část normy, a musím uznat, že nemám pravdu, zmátl mě ten zavádějící obr. 1 umístění ohřívače vody v umývací zóně, který soudruzi nakreslili se zásuvkou. Vím že jsem se na to ptal kdysi na TIČRu a bylo mi řečeno, že pokud to bude uděláno tak, aby se do příslušné zásuvky nedalo připojit nic dalšího, tak se to dá tolerovat.
Přiznám se, že to tak doma mám, ale předělávat to rozhodně nehodlám. No holt kovářova kobila chodí bosa.
Pavel Horský:
Reakce na poslední příspěvek kolegy Kaliny........ .............. ..
A zde se dostáváme k možnému rozporování ČSN.
Bojler je brán v 90% jako základní zdroj ohřevu TUV a měl by být tedy připojen pevně, jak nám doporučuje výše uvedená ČSN.
Pokud jde ale o průtokový ohřívač a nebo 10L zásobník, pak jde již o doplňkový zdroj tepla a zapojení přes zásuvku je možné, dá se říci, že dokonce normální.
No jo, ale co když jde o komplex kanceláří, kde mají jednu kuchyňku a průtokáč nebo 10L zásobník je tam jediný a tudíž je brán jako základní (jiný v objektu nenajdeme).
Na to zřejmě tvůrce ČSN nemyslel.
A budeme tu mít edici 4 :-D
Milan Hudec:
U toho základního nanejvýš hrozí jeho odpojení ze zásuvky omylem a studená sprcha, tohle riziko vidím coby přijatelné (dance)
Václav Kalina DC:
Spíš se dostávám k dilematu, jestli slepě trvat na normě, a nebo používat hlavu. Osobně se v takovém případě pod revizi podepíšu. Nenapadá mě žadný rozumný důvod, proč by to mělo být v případě kvalitní zásuvky nebezpečné. Riziko, že dojde k nějaké nebezpečné situaci, je v tomto nepoměrně menší, než to, že něco jiného přehlédnu. Samozřejmě se bavím o technické místnosti, né boileru v koupelně nad vanou :)
Pavel Mužík_:
Pánové, myslím, že jste všichni přehlédli jednu okolnost, a to, že bojler se obvykle připojuje na sníženou sazbu (tedy tzv. nízký tarif). A to je ten pravý důvod, proč se historicky (a zřejmě doposud) trvalo na tom, aby byl připojený napevno. Distributorům el. energie šlo o to, aby si zákazník nemohl do zásuvky, která je pod napětím pouze při snížené sazbě, zapínat další spotřebiče, které by se mu zapnuly automaticky.
Samozřejmě na českého koumáka je to krátkozraké - vyčíhá si, kdy se přepne na sníženou sazbu a pak zapíná všechny spotřebiče s velkým příkonem.
Průtokáče na nízký tarif nikdy nebyly, proto tam to nemělo a nemá smysl.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana