Jak zapojit dvě IR čidla a vypínač pro trvalé sepnutí?

<< < (6/8) > >>

Otakar Dosbaba:
Charlie, pokud je spínacím prvkem relé, neměl by být problém zapojit to dle toho obrázku, tj. přepínačem volit výstupy paralelně spojených kontaktů čidel a nebo "ostrou" fázi. Jen je ale na obrázku chyba: červený vodič je výstupní, hnědý je vstupní. Čidlo potřebuje trvalé napájení vlastní elektroniky (hnědý a modrý vodič),  ze spínacího kontaktu relé pak vede vodič červený.  Pokud i toto není jasné, nechte práci odborníkovi.

Charlie Faaic:
Citace: Otakar Dosbaba  12.05.2015, 08:08

Charlie, pokud je spínacím prvkem relé, neměl by být problém zapojit to dle toho obrázku, tj. přepínačem volit výstupy paralelně spojených kontaktů čidel a nebo "ostrou" fázi. Jen je ale na obrázku chyba: červený vodič je výstupní, hnědý je vstupní. Čidlo potřebuje trvalé napájení vlastní elektroniky (hnědý a modrý vodič),  ze spínacího kontaktu relé pak vede vodič červený. 

Asi budu chtít moc, ale nešlo by to trochu nakreslit? Teď tam mám modrý správně. Chápu to tak, že hnědý musí být pod trvalým napětím, tzn. že v čidle na svorce hnědý je stále napětí, ať je přepínač v jakékoliv poloze?

Citace: Otakar Dosbaba  12.05.2015, 08:08

Pokud i toto není jasné, nechte práci odborníkovi.

Což o to, klidně bych to odborníkovi nechal, ale najít takového v mém okolí už tak jednoduché není. Je to takový "drbek",  že se s tím nikdo bavit nechce. Proto jsem to zkusil v této diskuzi, kde ochotní odborníci jsou. Já myslím, že nakonec s pomocí zdejších znalých to dopadne úspěšně, i když jsem si vědom, že odborné znalosti, kde se řešíte 22 kV a vyšší sítě, daleko převyšují tento triviální případ.
Snad mi to nikdo nemá za zlé.

Juraj Rojko:
Relé v těchto čidlech jsou obvykle dost mizerné kvality. Ve spojení s čerpadlem je dost pravděpodobné, že příliš dlouho nevydrží. Záleží samozřejmě také na tom, co je to za čerpadlo.

Charlie Faaic:
Citace: Juraj Rojko  12.05.2015, 12:25

Záleží samozřejmě také na tom, co je to za čerpadlo.

Jedná se o pohon zahradní fontány, tak že příkon čerpadla je max 20 W (tuším, že ještě méně - je na obrázku).
Teď si asi někdo řekne, co to řeším za blbost, pohánět čerpadlo do zahradní fontány na čidla. Má to svůj důvod. Pořídil jsem si časovač (na obrázku),  ale ten mi podle mých představ nefunguje. To je další záhada, kterou ale už asi nebudu řešit. Když na něj zapojím ono čerpadlo, tak funguje nějakou dobu a pak z neznámých důvodů se zablokuje a nejde s ním hnout. Až následný reset někdy pomůže, někdy se vzpamatuje sám. Když ho dám do jiné zásuvky v domě, tak funguje bezchybně. Že prý se mi nějak v tom časovači dostane fáze na nulák a elektronika zkolabuje. Už ale do toho asi nebudu šťárat.
Stále zapnutou fontánu také nemohu nechat a tak mne napadlo, že se bude spouštět nepravidelně, podle toho, jak projde soused okolo nebo někdo projde po silnici ap. Čidla budou reagovat, když jsem v práci a vypínač, když budu sedět s mamčou na zahradě u kafíčka (mamča u kafička já u slivovice). Tento systém by mi plně vyhovoval a proto tahle diskuze.
Stále věřím, že se mi to podaří (za pomocí vás všech) zprovoznit.

Jiří Landa:
Zapojte to tak, jak jste postnul včera ve dvanáct. To by mělo chodit. Ta záhada s časovačem je zřejmě indukce čerpadýlka. Pomohl by varistor.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana