Jak zapojit dvě IR čidla a vypínač pro trvalé sepnutí?

<< < (5/8) > >>

Zdenek Hejčl:
O co by to bylo jednodušší, kdyby ten štrum bylo vidět   :D Tak to tam lítá v těch drátech a kdo má se v tom vyznat.    >:D
To je jednoduché - elektrikář!  (dance)

Charlie Faaic:
Citace: Patrik Dedík  11.05.2015, 14:50

Takto som to myslel. A nemoze sa Vam stat ze v cidle budete mat fazu aj od vyp aj ked zopne. Bud pojde cez vypinac alebo cez cidla. Kreslil som to na rychlo. Dufam ze N ne,musim popisovat

Nejsem si jist, ale toto zapojení také není košér. Zkusil jsem si to nakreslit, ale nezdá se mi to. Ve schématu máte označen spotřebič "M". Já ty výstupy z čidel budu zapojovat do klasické zásuvky. Tak že i v případě, že použiji vyp. 6, tak v poloze, kdy bude zásuvka ovládána IR čidly, tak v pohodě. Jakmile přepnu vypínač tak, aby zásuvka byla trvale pod napětím, tak se mi přes zásuvku dostane fáze do čidel na červená. A to je právě ten kámen úrazu, jest-li se tam ta fáze může dostat aniž by se poškodilo čidlo. Možná, že by to tak mohlo být, pokud by to bylo připojené přímo na zdroj, na motor nebo žárovku.
Ale jak říkám, nejsem si tím jist. Jak už jsem psal, tento systém mi funguje v garáži, ale tam to nejde do zásuvky, ale přímo do zářivky, no a ta fázi určitě nepustí dál.

Charlie Faaic:
Citace: Zdenek Hejčl  11.05.2015, 19:17

To je jednoduché - elektrikář!  (dance)

jj, elektrikář. Nejeden zapomněl na to, že v těch drátech neteče voda a pak měli (v tom lepším případě) doktoři práci a mamina  :'( 

Jiří Schwarz:
Citace: Patrik Dedík  11.05.2015, 14:50

... Bud pojde cez vypinac alebo cez cidla.
...

Ale stejně se to musí sejít na jedné svorce...
A mám strach, že když to byude natvrdo zapnuté vypínačem a bude tam "náhodou" triak, že by se mu to nemuselo líbit...

Charlie Faaic:
Citace: Jiří Schwarz  11.05.2015, 21:46

... bude tam "náhodou" triak,

Podle pokusu se žárovkou tam triák asi není. V čidle to při sepnutí "cvakne",  tak že asi relátko. Tak, jak to nakreslil Patrik Dedík to vypadalo slibně,  ale také to tak nepůjde. Jest-li není problém v tom, že jak píšu, v garáži mi tento systém funguje, ale výstup není do zásuvky, ale do zářivky, a ta fázi nepustí dále.
Asi se přece jen odhodlám k systému pokus/omyl. Zapojím to, ale místo zásuvky to zapojím na nějaký zdroj, asi zářivku. Když to bude fungovat, tak zářivku vyměním za žárovku no a když to bude fungovat se žárovkou, tak to holt risknu a nakonec to zapojím na zásuvku. A děj se vůle boží  o:-) Pro jistotu to vyzkouším jenom s jedním čidlem. Když to bude fungovat, pak už je v podstatě jedno, kolik čidel tam paralelně zapojím. No a když to shoří,  tak přijdu o nějaké 3 stovky, ale budu mít zkušenost.  :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana