Jak zapojit dvě IR čidla a vypínač pro trvalé sepnutí?
Juraj Rojko:
Tak to je jiná, to by ta čidla zvládnou měla.
Lukáš Řezníček:
Jen se zeptám, co takhle těmi dvěma čidly spínat stykač s cívkou na 230 VAC uložený ve vodotěsné krabici někde pod střechou u jednoho s čidel například a přes tento stykač dále pouštět fázi do zásuvky k čerpadlu? Tím odpadá strach ze špatně zapojeného čidla či přetížení kontaktu čidla.
Barvy na čidlu: hnědá + modrá - napájení čidla
červená - výstup spínacího kontaktu relé čidla
Pokud tohle řešení napsal již někdo jiný tak se omlouvám, diskusi jsem nečetl.
Charlie Faaic:
Citace: Jiří Landa 12.05.2015, 13:17
Zapojte to tak, jak jste postnul včera ve dvanáct. To by mělo chodit.
Tak to zkusím, ale nejdřív se na to musím psychicky připravit. ::) Moc tomu nevěřím. Fáze bude trvale na svorce hnědá. Při vypnutém vypínači se nic nestane. Jakmile čidlo sepne, zásuvka bude pod napětím. Potud OK. Co se ale stane, jak zapnu vypínač? Fáze bude jednak na svorce hnědá, zároveň půjde do zásuvky, ale také půjde na svorku červená. A to netuším, co to udělá. Pokud IR čidlo nesepne, tak možná nic, ale co to udělá, když čidlo sepne!? Mno uvidíme. Nezbývá mi asi nic jiného, než metoda pokus/omyl a riskovat jedno čidlo. Vyjde to na nějakých 10 piv ;) ale jelikož pivo nepiji, tak to mohu oželet ;)
Citace: Jiří Landa 12.05.2015, 13:17
Ta záhada s časovačem je zřejmě indukce čerpadýlka. Pomohl by varistor.
Čerpadýlkem to nebude, protože jsem na časovač zapojil LED, takovou tu na noční orientaci a také se to sekalo. Dělá to jen ve sklepě a jen v některých zásuvkách, což samozřejmě záhadu ještě umocňuje. A s varistorem bych si asi neporadil.
Charlie Faaic:
Citace: Lukáš Řezníček 12.05.2015, 16:35
Jen se zeptám, co takhle těmi dvěma čidly spínat stykač s cívkou na 230 VAC uložený ve vodotěsné krabici někde pod střechou u jednoho s čidel například a přes tento stykač dále pouštět fázi do zásuvky k čerpadlu? Tím odpadá strach ze špatně zapojeného čidla či přetížení kontaktu čidla.
Barvy na čidlu: hnědá + modrá - napájení čidla
červená - výstup spínacího kontaktu relé čidla
Tak tuto variantu odzkouším, ale až po mém pokusu zapojit to, jak jsem nakreslil. Pokud čidlo odpálím, tak budu dumat nad touto varianto. Je to ale další komponenta, což se mi tam už dávat moc nechce. V diskuzi jsem psal, že tento systém mi funguje v garáží na osvětlení zářivkou, tak to musí fungovat. Myslím si, že bez pokusu tzv "na stole" to nevyřeším.
Charlie Faaic:
Dokonáno, odzkoušeno, funguje bezchybně. Zapojeno dle schématu. Obrázek osvětlené fontány (z doby, kdy jsem to zapínal ručně. Krátký film tu bohužel nejde dát. To jen, pokud by to někoho zajímalo). Dík všem za cenné rady.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana