Jak zapojit dvě IR čidla a vypínač pro trvalé sepnutí?
Jiří Schwarz:
Jedno z možných provedení čidel je takto, L je přívod fáze, N je přívod nulového vodiče, Ls je spínaná fáze, zátěž se zapojí mezi Ls a N.
Spínače bez vodiče N také existují, ale někdy je s nimi spousta starostí aby fungovaly korektně při různé zátěži.
Pokud se zapojí 2 čidla paralelně, není s tím problém, pokud se zapojí ke svorkám L a Ls paralelně vypínač, také s tím není problém.
Ale to platí pro čidlo s releovým výstupem.
U čidla s polovodičovým spínačem už není paralelní provoz tak úplně ideální řešení.
A navíc se můžeme setkat s tím, že se nespíná L ale N (to se používá především u čidel, která jsou vestavěna do svítidla)
Pokud by se sešly 2 přístroje s různým provedením nebo by se vypínač zapojil "jinam", v lepším případě to otestuje rychlost pojistky nebo jističe...
Jakmile použijeme nějaký podobný spínač, je špatně mít výstup na zásuvku, kam je možné zapojit i jiný spotřebič. S jistou mírou pravděpodobnos ti tam nebudou splněny požadavky na automatické odpojení od zdroje při poruše!
Charlie Faaic:
Citace: Jiří_Hrubý 11.05.2015, 09:39
Předpoklad
1. kabel k čidlu musí obsahovat černý, hnědý (šedý), modrý.
K čidlu povedou tedy tři vodiče - černý, hnědý a modrý. Dokreslil jsem to do obrázku.
Potud by to šlo.
2. PIR musí mít releový výstup
Pokud jde o čidla, zda mají reléový výstup netuším, neboť v návodu je uvedený pouze ten obrázek, který jsem připojil. Je to to zapojení na levé straně obrázku.
3, smět pracovat na VTZ :D
To bych měl zvládnout.
Pak lze něco vytvořit.
Čidlo s releovým výstupem lze přemostit vypínačem, ovšem na vašem schématu nikde není patrné, zda máte k čidlům dotaženy potřebné vodiče.
Bez bližší informace, o jaká čidla se jedná se asi nepohneme dopředu. Teď je to tak, podle mnou zakresleného zapojení, že když např. čidla zůstanou rozpojená a já zapnu vypínač, tak mi fáze půjde nejen do zásuvky, což je dobře, ale zároveň se objeví v čidlech na červené. A to nevím, jest-li dobré je. Ještě komplikovanějš í situace může nastat, když zapnu vypínač a zároveň sepne některé čidlo nebo dokonce obě. Tak to už pak je nad mé chápání co se v čidlech může odehrávat. Jedno ale vím jistě, že to podle mého požadavku zapojit lze, akorát nevím jak, neboť, jak jsem se už zmiňoval, jedno takové zapojení mi v garáži funguje bezvadně.
Charlie Faaic:
Citace: Jiří Schwarz 11.05.2015, 12:05
Jedno z možných provedení čidel je takto, L je přívod fáze, N je přívod nulového vodiče, Ls je spínaná fáze, zátěž se zapojí mezi Ls a N.
Spínače bez vodiče N také existují, ale někdy je s nimi spousta starostí aby fungovaly korektně při různé zátěži.
Pokud se zapojí 2 čidla paralelně, není s tím problém, pokud se zapojí ke svorkám L a Ls paralelně vypínač, také s tím není problém.
Ale to platí pro čidlo s releovým výstupem.
U čidla s polovodičovým spínačem už není paralelní provoz tak úplně ideální řešení.
A navíc se můžeme setkat s tím, že se nespíná L ale N (to se používá především u čidel, která jsou vestavěna do svítidla)
Pokud by se sešly 2 přístroje s různým provedením nebo by se vypínač zapojil "jinam", v lepším případě to otestuje rychlost pojistky nebo jističe...
Jakmile použijeme nějaký podobný spínač, je špatně mít výstup na zásuvku, kam je možné zapojit i jiný spotřebič. S jistou mírou pravděpodobnos ti tam nebudou splněny požadavky na automatické odpojení od zdroje při poruše!
Musím to trochu strávit. Bohužel, schéma k čidlu nedodávají. Jenom ten obrázek, který jsem připojil. Pokud jde o zásuvku, tak ta je jištěna samostatně 6A. Chápu, že tam může někdo v budoucnu zapojit něco jiného, než mnou uvažované čerpadlo (které má mimochodem 20 W), ale vzhledem k 6A jističi by zásadní problém neměl nastat.
Pokud jde o typ IR čidla, netuším. Jak píšu (níže/výše) stejný systém mi funguje v garáží na osvětlení. Při dlouhodobém pobytu v garáží mám možnost zapnout osvětlení vypínačem a pochopitelně opět vypnout. Pokud jde o krátkodobý vstup, tak se světlo rozsvítí na základě sepnutí IR čidla, a po nastavené době zase zhasne.
Opravdu nevím, jak to tenkrát firma zapojila, ale takový jsem měl požadavek a oni ho splnili.
Snad ještě k bezpečnosti. OPRAVDU, ale OPRAVDU nemějte obavy, že mi poradíte a já se pak na někom budu hojit. Jednak to není prakticky možné a za druhé, úplný analfabet pokud jde o el. nejsem (i když se to z mé diskuze a požadavků může někomu zdát).
Pro mne je v této chvíli důležité posoudit, zda tyto čidla neodpálím, když to zapojím tak, jak jsem to nakreslil.
Znovu opakuji, že vám to asi bude těžko posoudit, když nemáte bližší informace, o jaká čidla se jedná.
Znovu opakuji: musí to tak nějak fungovat, neboť stejné čidlo a stejný vypínač mi funguje v garáží.
Charlie Faaic:
Ještě připojuji obrázek, jak to čidlo vypadá.
Radek Luža:
Citace
Pro mne je v této chvíli důležité posoudit, zda tyto čidla neodpálím, když to zapojím tak, jak jsem to nakreslil.
Znovu opakuji, že vám to asi bude těžko posoudit, když nemáte bližší informace, o jaká čidla se jedná.
Teď jste na to kápnul, je to tedy čistě pudová otázka, buď to pude nebo nepude. (dabel)
Ještě by to šlo prověřit fyzickou kontrolou zapojení elektroniky v čidlu ale je to tak kvalitní výrobek že už se nemusí podařit ho složit zpět (vlastní zkušenost) a navíc je to zásah do výrobku a tím pádem ztrácíte veškeré záruky a to ne jen výrobní ale i bezpečnostní (krytí atd.)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana