Jakou velikost jističů dát za původní staré v bytě s 1F přívodem ?

<< < (2/5) > >>

František Janeček:
To já jen abych netápal.Ve které normě o jištění a dimenzování vodičů je koeficient zohledňující stáří kabelu? :)

Honzahonzík:
Citace

Se stoupající spotřebou v domácnosti je jen otázka času, kdy bude nutná rekonstrukce.
Dnešní rekonstrukce bytů se dělají v TNS a na 3F

Tomu se chci právě vyhnout... jádro to je 80-100 tisíc, k tomu rekonstrukce zbytku a jsem na kupní ceně bytu  :D
Změřit impedanci - zkusím se pozeptat známých jestli má někdo u nich ve fabrice v elektroúdržbě přístroj a přijel by "na kafe",  neboť platit za soukromníka nebudu. Soused si nechal vyměnit dvě zásuvky, jeden vypínač a bylo mu naúčtováno 200,- Kč paušál, 300,- Kč práce ( materiál platit to je jasné ). Práce byla za 3/4 hodiny hotová a dávat někomu 375,- Kč za hodinu práce plus za dopravu asi limuzínou, to tedy nemíním.
Docela mě překvapují dnešní soukromníci ( já vím je to mimo debatu ). Známý ( velmi starý muž ) potřeboval přihnout okap, jelikož při dešti přetékal. Jednoduše byl jen špatně vyhnutý. Přistavil si sám žebřík a poprosil nedaleko bydlícího soukromníka instalatéra, jestli by mu tam nevylezl. Soukromník se tedy vydal na cestu 40 metrů dlouhou, vylezl na žebřík, za 45 vteřin opravil a slezl. Dědula říká ze slušnosti, co jsem dlužen? Jaké však bylo jeho překvapení, když odpověď zněla " dejte mi dvě stovky a je to dobrý ".  :o

Milan Hudec:
Citace: František Janeček  09.05.2015, 10:01

To já jen abych netápal.Ve které normě o jištění a dimenzování vodičů je koeficient zohledňující stáří kabelu? :)

K původní 523 byla samostatná příloha, tuším NL vypracovaná v Bratislavě, z té je jasné, že čím déle je kabel v provozu zatěžován byť dovoleným proudem o to více se mění struktura PVC izolace, ale myslím že k takovému závěru lze dospět i logickou úvahou.

František Janeček:
Citace: Milan Hudec  09.05.2015, 10:13

K původní 523 byla samostatná příloha, tuším NL vypracovaná v Bratislavě, z té je jasné, že čím déle je kabel v provozu zatěžován byť dovoleným proudem o to více se mění struktura PVC izolace, ale myslím že k takovému závěru lze dospět i logickou úvahou.

S logikou problémy nemám.Jen jsem se ptal na ten koeficient.Ten udává výrobce PVC nebo výrobce kabelu?Nikdy jsem se za dobu své praxe ani jako montér ani jako projektant s takovým koeficientem nesetkal.Také jsem se nesetkal s tím, že by se postupně snižovalo jištění kabelu podle jeho stáří a také jsem se nesetkal s tím, že by se kabel měnil jen proto, že je mu 10, 20, nebo X let.Když odešel, tak se vyměnil.Nebo se měnil při nějaké větší rekonstrukci ale jinak ne.Třeba je to někde jinak. :) :) :)

Milan Hudec:
Každý kabel má svoji životnost danou výrobcem, ta se logicky vztahuje na provoz při maximálním dovoleném proudu/dosahované teplotě, takže řkněme po udávané životnosti 40let a max.proudu pro 1,5 v použité 2,5 bude tato v lepší kondici.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana