Jakou velikost jističů dát za původní staré v bytě s 1F přívodem ?
Honzahonzík:
Můj byt v paneláku má hlavní jistič pouze jednofázový 20A. V bytě jsou jističe 6A světla koupelna a chodba, 10A světla pokoj a kuchyň, 10 A zásuvky kuchyň, 10A zásuvky pokoj, 10A zásuvka na lince používaná pro pračku, 10A jistič k elektrickému sporáku + propojený se zásuvkou na kuchyňské lince . Jističe jsou původní staré černé. Občas se stane, že jistič na zásuvku pračky a sem tam jistič na sporák vypadne... Kabely jsou všechny od výstavby v mědi, v hliníku není nic.
Rekonstrukce nepřipadá v úvahu, muselo by se dělat jádro a ničit tak krásný umakart ;) Jen mě napadlo vyměnit prostě všechny jističe za nové, dotáhnout svorky, případně vyměnit zásuvky pokud by byly vypálené kontakty. Předpokládám, že výměna za jističe 16A asi nebude vhodná když je hlavní jistič 20A. Napadlo mě, že všechny zásuvkové jističe, jistič pro pračku a jistič pro elektrický sporák dám 13A jističe a zbytek bych dal 10A ( možná že na to světlo do chodbičky a koupelny by stačilo jen 6A ).
Jinak podle ceny jsem vybral jističe Noark, charakteristik a B, 6kA.
PS: nebo by bylo možné pro jistotu dát na sporák 16A pokud to něčemu neodporuje?
Milan Hudec:
On se jistí starý kabel na tu samou hodnotu jako nový?
Já byl učen že hodnota by se správně měla pomalinku snižovat s ohledem na životnost a stav izolace vodičů.
Jan Bocek:
Citace: Honzahonzík 08.05.2015, 19:43
Můj byt v paneláku má hlavní jistič pouze jednofázový 20A. V bytě jsou jističe 6A světla koupelna a chodba, 10A světla pokoj a kuchyň, 10 A zásuvky kuchyň, 10A zásuvky pokoj, 10A zásuvka na lince používaná pro pračku, 10A jistič k elektrickému sporáku + propojený se zásuvkou na kuchyňské lince . Jističe jsou původní staré černé. Občas se stane, že jistič na zásuvku pračky a sem tam jistič na sporák vypadne... Kabely jsou všechny od výstavby v mědi, v hliníku není nic.
Rekonstrukce nepřipadá v úvahu,....
Pokud vám občas padá jistič od pračky a sporáku, tak bych z toho nedělal zase takovou vědu. Dobré by bylo na obvodech, kde chcete navýšit ampérovou hodnotu jističů změřit impedanci smyčky. Pak použit velice dobrý odkaz kolegy Davida Frýby, kde výpočet ukáže, zdá je vhodné osazení jističem 16A.
Po výměně jističů se může stát při určité soudobosti, že vypadne hlavní jistič před elektroměrem. Pak povede cesta v navýšení jističe na 25A, anebo instalace blokovacího relé.
Prostě pračka s náročným programem nemůže být zapnuta společně se sporákem
Se stoupající spotřebou v domácnosti je jen otázka času, kdy bude nutná rekonstrukce.
Dnešní rekonstrukce bytů se dělají v TNS a na 3F
František Janeček:
Citace: Milan Hudec 09.05.2015, 09:13
On se jistí starý kabel na tu samou hodnotu jako nový?
Já byl učen že hodnota by se správně měla pomalinku snižovat s ohledem na životnost a stav izolace vodičů.
Tak to jsem asi zrovna chyběl. :D :D :D
Milan Hudec:
Nevadí, pravidelnou četbou mých příspěvků lecos doženete (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana