******* Rozdělení vodičů v bytové rozvodnici při současných sítích TNC i TNC-S ?
Karel Karlovič:
V paneláku jde od elektroměru do bytové rozvodnice kabel s třemi fázovými vodiči a jedním ochranným vodičem ( zeleno/žlutý, respeketive zelený ). V bytové rozvodnici při pouhé rekonstrukci jádra plus kuchyňské linky a současném ponechání stávajících světelných a zásuvkových okruhů v obýváku a ložnici bude následující postup?
- tři fázové vodiče přivedu na 3 fázový jistič pro el. sporák
- zeleno/žlutý ( zelený) vodič od elektroměru připojím na zelenou svorkovnici v rozvodnici a z ní povedu zeleno/žlutý vodič na modrou svorkovnici v rozvodnici, přičemž tento vodič bude na jedné straně zeleno/žlutý a na druhé k modré svorkovnici bude přeznačen modrou bužírkou.
- paralelně z prvního přívodního kontaktu 3. fázového jističe pro sporák povedu fázový vodič na přívodní fázový kontakt prvního proudového chrániče 25A/30mA.
- odvod z prvního proudového chrániče povede na jednofázový jistič zásuvkového okruhu koupelny, z něj paralelně na jednofázový jistič světeleného okruhy koupelny a chodby
- paralelně z druhého přívodního kontaktu 3. fázového jističe pro sporák povedu fázový vodič na přívodní fázový kontakt druhého proudového chrániče
- odvod z druhého proudového chrániče povede na jednofázový jistič zásuvkového okruhu pro kuchyňskou linku, z něj paralelně na jednofázový jistič pro zásuvku pračky v kuchyňské lince a z něj paralelně na jednofázový jistič pro světelný okruh kuchyňské linky
- paralelně z třetího přívodního kontaktu 3. fázového jističe pro sporák povedu fázový vodič na přívodní kontakt jednofázového jističe pro stávající zásuvkový obvod obýváku a ložnice, z něj paralelně na na přívodní kontakt jednofázového jističe pro stávající světelný okruh obýváku a ložnice
- z modré svorkovnice povedu modrý vodič na druhý kontakt prvního proudového chrániče a taktéž i z této modré svorkovnice modrý vodič na druhý kontakt druhého proudového chrániče
- z odvodního N kontaktu prvního chrániče povedu modrý vodič na samostatnou modrou svorkovnici upevněnou na DIN lištu, ze které napojím modré vodiče k zásuvkovému okruhu koupelny a světlenému okruhu chodby a koupelny
- z odvodního N kontaktu druhého chrániče povedu modrý vodič na samostatnou modrou svorkovnici upevněnou na DIN lištu, ze které napojím modré vodiče k zásuvkovému okruhu kuchyňské linky, zásuvce pro pračku a světelnému okruhu kuchyňské linky
- elektrický sporák nepovedu přes žádný chránič, ale zeleno/žlutý vodič bude připojen na zelenou svorkovnici v bytové rozvodnici a modrý vodič bude připojen na modrou svorkovnici ( ta, na kterou vede zeleno/žlutý a následně přeznačený vodič modrou bužírkou )
- stávající ( ponechávaný ) dvoužilový rozvod 2B pro zásuvkový a světelný okruh bude řešen tak, že zelený vodič stávajícího rozvodu bude připojen na zelenou svorkovnici v bytové rozvodnici.
- samostatný zeleno/žlutý vodič 6mm povedu ze zelené svorkovnice v bytové rozvodnici na kovovou konstrukci jádra ( za wc ) a zde připevním šroubovým spojem
zásuvkové okruhy: 3Cx2,5
světlené okruhy 3Cx1,5
sporák 5Cx2,5
jističe zásuvkový okruh 16A
jističe světlený okruh 10A
dva proudové chrániče použity, aby v případě vybavení chrániče "neodpadla" jak koupelna tak i kuchyň
Může být ?
Miroslav Minařík:
Ptáte se:
"Rozdělení vodičů v bytové rozvodnici při současných sítích TNC i TNC-S ? "
Nejen, že je to věta, která sice otazník má ale otázkou není, tak pak v těle příspěvku jde o něco úplně jiného. Jste si jistý, že jste před svým románem četl místní pravidla diskusí?
Abych pravdu řekl, jsem opravdu zvědavý na asertivní odpovědi ostatních.
Petr M:
Citace: Karel Karlovič 05.05.2015, 23:50
Může být ?
No až na těch pět chyb to je relativně v pohodě. Kolik dáte za to, že vám je prozradím? A kolik za ověření, že vyhoví kabely vzhledem k uložení?
PetrBaned:
Nebudu se vyjadřovat k technickým věcem, abych neporušil pravidla diskuze. Ale jen bych měl asi připomínku k dvěma chráničům.
Vysvětlení je logické, ale dle mne trochu zastaralý názor a podle mne v bytové zástavbě zbytečně vyhozené peníze. Podle mne stačí bohatě jeden.
Doby kdy proudové chrániče z NDR vybavovali i při bouřce jsou díky Bohu pryč a navíc pokud vám náhodou vybaví, tak celý byt projdete s jednou zapálenou sirkou :-)
V RD samozřejmně tato poznámka neplatí......
Pavel Horský:
Citace: PetrBaned 06.05.2015, 08:42
.............. ..v bytové zástavbě zbytečně vyhozené peníze. Podle mne stačí bohatě jeden.
Doby kdy proudové chrániče z NDR vybavovali i při bouřce jsou díky Bohu pryč a navíc pokud vám náhodou vybaví, tak celý byt projdete s jednou zapálenou sirkou :-)
Vycházejme z toho, že chránič vybaví při poruše. Běžný laik však není schopen sám poruchu odstranit. A jak všichni dobře víme, poruchy se dějí hlavně během svátků a pracovního volna. Sehnat pak elektrikáře není až tak jednoduché.
Pak si člověk může rvát vlasy z toho, že ušetřil 700,-Kč a přitom mohla část elektroinstala ce fungovat, mohla se prodlužováky zprovoznit lednička, televize atd. atd.
Takže nikdo nikdy neříkejte, že jeden chránič stačí. To je prostě nehorázná blbost a svým zákazníkům připravujete jen past, ze které není snadného úniku.
Dlouhý příspěvek jsem nečetl. Jen jsem tak prošel mezi řádky a je zcela jasné, že se tazatel opět snaží jen vydrbat s požadovaným a jedině správným postupem.... projekt - montáž - revize.
Proto se k němu ani nebudu dál vyjadřovat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana