Jaký zvolit jistič, kabel a maximalní zátěž na spotřebičích?
Jiří_Hrubý:
Je snazší vysekat pět metrů šlicu, než okopávat všechny stěny po zásahu hasičů.
Trochu mi vaše snažení připomíná epizodu ze skrytých zabijáků eduardovské éry, snad jen s tím rozdílem, že tehdy se lidé s elektřinou teprve seznamovali a neměli možnosti jaké jsou dnes.
Miroslav Minařík:
Prozradím malé tajemství. Softwarový nástroj k určení toho co potřebujete je zde!
http://www.oez.cz/sluzby/vypoctovy-program-sichr
Pokud byste něčemu nerozuměl, zeptejte se nějakého projektanta. Je to pro ně rutina.
Martin P:
Takže tu nejsou blbci a někdo tu elektrice rozumí to jsem rád :-D, jen jsem si to chtěl ověřit.
Chci to tedy zapojit takto -
Světlo -> všechny pokoje jeden obvod na 10A jistič vedení CYKY 3x2,5mm
Zásuvky
Kuchyně
Sporák a mikrovlnka - 3x4mm
Konvice a lednice - 3x4mm
Obývák + ložnice
Vše 10A jistič -> 3x2,5mm (každý pokoj svůj obvod)
takto si to představuji
Miroslav Minařík:
Citace: Martin P 02.05.2015, 19:38
Takže tu nejsou blbci a někdo tu elektrice rozumí to jsem rád :-D, jen jsem si to chtěl ověřit.
Zajímavé. A dál?
Jan Bocek:
Je velice chvályhodné, že "to chcete nové".
Z popisu je jasné, že jste se nevyučil elektrikářem u žádného mistra.
Nakonec to i sám tvrdíte, že tomu nerozumíte.
Již Jan Werich zpívá "že ten umí to a ten zase tohle..."
Na místo musí přijít odborník, který posoudí celý stav elektroinstala ce od elektroměru a dovede udělat nový návrh, podle kterého se provede nová elektroinstala ce. Říká se tomu PROJEKT. Na závěr to zkontroluje a proměří revizní technik a vydá vám o bezpečnosti tohoto díla osvědčení.
Citace: Martin P 02.05.2015, 18:45
Chystám se předělat tři místnosti a to kuchyň, ložnici a obývák. Nyní je vše zapojeno na jeden 10A jistič ke kterému vedou dva kabely o průměru 2,5mm kabely jsou CYKY.
Jelikož je to staré zapojení chci udělat prostě nové, jen prostě nemůžu kopat pět metrů do zdi, takže to musím napojit a nemohu tam přidělat silnější kabely.
Navíc těch spotřebičů tam máte požehnaně. Vyžaduje to v podstatě generální opravu elektroinstala ce, nebo řečeno srozumitelně, všechno se vytrhá a instaluje znovu. Ale instaluje tak, jak to má být a ne jak si někdo myslí. To co myslíte, je nesmysl....ale ten návrh svěřte projektantovi a on si s tím již poradí.
Dále taková rekonstrukce se dělá na dalších 20 roků nejméně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana