Jak rozchodit "3kW soustruh" na 16A 3F jističi char.B?

<< < (2/7) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: František Šohajda  30.04.2015, 13:41

Tazatel se ptá na jistič, ne na pokutu ! ;D ;D ;D
...

Jak jsem napsal v jiném vláknu - i zde platí zásada není žalobce - není soudce

Nejsem soustružník, ale mám dojem, že u relativně menšího soustruhu dochází při některých pracích k častějšímu zastavování a spouštění, pro některé činnosti se používá i "běh zpátky".
Pokud se tohle neřeší převodovkou, ale spínáním, resp. přepínáním motoru, využití přepínače Y/D by nebylo příliš praktické, i když obecně pro rozběh motoru je přínosem.
Obvod pro SoftStart už je lepší myšlenka, ale horší je to s cenou.

František Janeček:
S28 má pouze stykač pro spuštění hlavního motoru, stykač pro čerpadlo, pro oba motory tepelná relé a pojistky a trafo.Motor jde trvale, reverz a rozběh vřetene jsou mechanicky ovládanými  spojkami.Takže nejvhodnější by byl softstarter.Ja k už jsem psal výše, chce to nejprve zkontrolovat motor. :)

Jirka La:
Pánové,  (poklona)  zde štítek:

Jak je motor zapojen se vydám zjistit za chvíli, vyfotím, nahraju.

Izolační stav motoru - zjistím si, co to je a pak se to pokusím změřit (nejsem ani elektrikář ani soustružník). Nechci to rozvádět, ale nikdy by mě nenapadlo, že bych nesměl mít v garáži soustruh  Hodinářský soustruh by vadil taky? Nebo stolní? A třeba vrtačka nebo flexa by byl taky problém? :P Jo a podružný elektroměr nebo jak se tomu říká má každý ve své garáži, takže nelze hovořit o tom, že by soustruh jel na cizí účet.

Jirka Š. Svejkovský:
 Jirka La: Byla-li stavba zkolaudována jako garáž, předpokládá se, že budete provádět pouze jednoduché práce související s automobilem. Například výměnu žárovek, pneumatik, možná svíček. Soustruh do toho fakt nepasuje. Ale nebojte se, já vás udávat určitě nebudu, jenom jsem upozornil na možný střet se zákonem (prostřednictví m horlivého souseda).

Jenda_12345: váš dotaz jsem nepochopil ani co do obsahu, ani co do umístění v tomto vlákně.

Jan Bocek:
Citace: Jirka La  29.04.2015, 20:36

Do řadové garáže jsem si pořídil soustruh S28 - poháněný 3kW elektromotorem, ozubená kola, převodovka.
Hlavní 3F jistič pro všechny garáže má bohužel jen 16A s char. B.
Po zapnutí motoru tento jistič okamžitě vypadl.
Myslíte, že pomůže softstartér, motorový spouštěč, přepínač hvězda-trojúhelník nebo něco podobného.

1. Zkontrolujte, zdá je motor zapojený ve hvězdě. Na svorkovnice se to pozná, že jsou propojky jen v jedné řadě vodorovně.
2.  Motor  podle štítku je na 3x400V zapojený do hvězdy.  nelze zde použit přepínač Y/D.
3.  Pokud vypadl společný jistič 16/B, tak pro Vaši garáž je jistič asi větší hodnoty, anebo s charakteristik ou C nebo D
4.  Řešení navýšit hlavní jistič, anebo změnit jeho charakteristik u bude zřejmě neprůchodné
5.  Pokud je motor správně zapojený, bude řešením Softstartér anebo frekvenční měnič.
6.  Ale nejdříve je nutné prověřit správnost zapojení a změření záběrového proudu, který by neměl být větší než 14A po dobu cca 15 sec.
7.   Poslední možností také může být, že hlavní jistič 16A/B má po své životnosti. Zkušený elektrikář může tento problém vyřešit.

A ozvěte se jak to dopadlo......i my jsme někdy zvědaví.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana