Nejsou dva zásuvkové okruhy v nové garsonce málo?
Jaroslav Hasala:
Citace: Jiří Novotný- Stryker 18.04.2015, 17:32
Nicméně revizní technik by měl vidět i další souvislosti, zohlednit i připojované spotřebiče a předpokládaný způsob používání el. instalace.
A toto Vaše tvrzení se opírá o co? :o
No hlavně neříkejte o selský rozum :D
Takže při revizi RT nemá řešit, co bude ze zásuvek připojováno?
Nějak nechápu, o co vám přesně jde. Zřejmě máte na smysl a účel revizí jiný pohled než já. Dle mého soudu by revize měla dát majiteli nějaký celkový pohled na instalaci.
Že je takto vytvořená instalace špatně a že s jejím používám budou problémy, na tom se snad všichni shodneme nebo ne?
Citace: Jiří Novotný- Stryker 18.04.2015, 14:20
Já osobně bych takovouto revizi nepustil, výchozí revize má být bez závad ...
Jak jste na to přišel? Další, všeobecně zažitý blud!! >:(
Pokud budou ve výchozí revizní zprávě uvedené závady, nemá tato revize pro uživatele žádný význam - může být použita snad jen jako prostředek ke sjednání nápravy, tak jak jsem to navrhoval už dříve.
PetrBaned:
Citace: Joscer 18.04.2015, 09:49
A elektrická instalace v (nikoliv novém avšak plně vybaveném) bytě 3 + 1 se 2 zásuvkovými obvody je schopna provozu??
Vypadá velmi nechutně, když přijde jeden řemeslník a teď začne plivat: které pras... tohle dělalo? Po něm přijde další a zase: které pras... tohle dělalo?
Myslím, že chtít po elektrikáři vymýšlet co a jak je jako chtít po optometristovi provést operaci oka ( už jí také možná viděl, tak ji zmákne) a pokud někdo (investor) udělal chybu, tak mu měl zakladatel vlákna poradit před - po bitvě a platbě je každý generál. Kde byl rádce? Chtěl to snad dělat on sám?
..nevidím zde někde v mém vláknu dotaz ohledně funkčnosti stávajícího rozvodu v bytě
..taky nemám rád když řemeslníci na sebe nadávají, ale daleko víc mi vadí když někdo udělá prasárnu a tváří se že je to v pořádku
..nejsem rádce, a zakázku jsem rozhodně dělat nechtěl. Dostal jsem se do objektu z jiného důvodu a vše je již před dokončením.
celé jsem to tu uvedl z důvodu že je toto oborové fórum a několikrát se tu řešili podobné problémy a tento konkrétní je živý a poznatky, resp. názory se dají aplikovat na daný problém.
Já již uvedl že na tomto případě vidím nutnost projektu, proti čemuž jsem se tu několikrát ohradil :-) toto jsem i investorce řekl a upozornil jsem ji že projekt by byl levnější než náklady, které ji bude teď stát oprava.
Protože když to shrnu na konkrétním příkladu, tak projektant je nejdůležitější . Ostatní po něm mohou být tupci. Ale nevím když se potom splete projektant....
Protože se shodneme že každé zařízení nad 2kW má mít vlastní přívod. Elektrikář je tupec a dělá to jako fušku bez PD a na jeden obvod dal takové zařízení 3. Revizák vystaví RZ že vše je provedeno bezpečně a dá razítko .... ok není PD tak se k RZ dodá zakreslení skutečného stavu ...a RZ je bez závad?
Milan Hudec:
Z 25A jističe je při přerušovaném chodu (typickým pro domácnost) cca.33A.
-světla, lednička, TV a pod. (spotřebiče které odebírají "nonstop")=30A
Máme tedy možnost provozovat zároveň 4ks spotřebičů 1,8 kW, což jsou právě dva zásuvkové okruhy 16A, více prostě neždímnem :)
Ustanovení o zváštním zásuvkovém okruhu pro spotřebič 2kW beru osobně jen jako jisté upozornění nutící k zamyšlení při projektování, nikoli coby dogma, ono to v případě mnoha přenosných spotřebičů s velkým odběrem snad ani jinak nelze.
Nicméně výjimku bych udělal jistě pro spotřebiče u nichž není pravděpodobné přesunutí (pračka, sporák, myčka), tam bych rád viděl sólo jištěné okruhy a to nejen z hlediska konfortu provozování, ale také s ohledem na rizika "zavlečení" např. unikajích proudů do dalších zásuvek. Z tohoto úhlu pohledu bych pro ony dva okruhy, když by to prostě už jinak nešlo (určitě pro onen koupelnovo kuchyňský) požadoval okružní vedení.
Ale nikdy bych na takovou instalaci nedal revizi, ne proto že by byla nějak nebezpečná, ale prostě proto, že blafy nevařím :)
Kolik že se bere za takovou pidirevizi, tisícovka?
PetrBaned:
Citace: Milan Hudec 18.04.2015, 19:22
Z 25A jističe je při přerušovaném chodu (typickým pro domácnost) cca.33A.
-světla, lednička, TV a pod. (spotřebiče které odebírají "nonstop")=30A
Máme tedy možnost provozovat zároveň 4ks spotřebičů 1,8 kW, což jsou právě dva zásuvkové okruhy 16A, více prostě neždímnem :)
Ale nikdy bych na takovou instalaci nedal revizi, ne proto že by byla nějak nebezpečná, ale prostě proto, že blafy nevařím :)
Kolik že se bere za takovou pidirevizi, tisícovka?
zase se tu řeší hl. jistič ...ok i toto upřesním. HDV je nové 4x10 tak že změnit přípojku na 3x25A je otázka max. 14 dní
A stále mne prostě udivuje že většina tu říká je to "prasárna" ale prostě není to "závada"
a RT tu také píšou ok revizi nevystavím jelikož to není "ono" ...ale sakra výklad zákona resp. norem by neměl dávat takový prostor.
Vím že jsem otravný :-) ale dá se tedy v tomto konkrétním případě říct je to provedeno dobře ...ale nikoliv správně a jediné co se dá té instalaci vytkonout je "funkčnost" a elektrikáře pochválit že paní ušetřil peníze za cca. 40m kabelu a 2 jističe a dvě zásuvky?
Milan Hudec:
Tak uvedte jaké bylo zadání, pokud "nijaké" tak s tím mnoho nenaděláte.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana